Bătaie, paradă şi sarmale de Ziua Europei
Într-o zi de 9 mai România şi-a obţinut independenţa, prin foc şi sabie, şi tot la 9 mai, însă 73 de ani mai târziu, s-au pus bazele Uniunii Europene de azi. Ieri, de 9 Mai, bucureştenii şi-au adus aminte de aceste evenimente care au schimbat soarta ţării.
În Parcul Obor a fost veselie mare. Sute de oameni îmbrăcaţi de sărbătoare au defilat în faţa Primăriei sectorului 2. Poliţişti locali, detaşamente ale gărzii civice, elevi de liceu şi puştani în uniforme de dorobanţ au făcut spectacol. Îmbrăcaţi în straie soldăţeşti, cu flintele pe umeri ori cu sabia la brâu, cu drapelul şi decoraţiile în piept, soldaţii în rezervă şi veteranii de război au fost primiţi în ropote de aplauze.
Copiii în straie de dorobanţ au deschis parada de 9 Mai
Parcă ieri s-au întors victorioşi de pe front, parcă ieri au rostit pentru prima dată „Libertate!". Tineri şi bătrâni, nostalgici şi apatici, cu toţii au avut un motiv să se bucure de 9 Mai.
Expoziţia de arme i-a înnebunit pe puştani, care nu s-au dat duşi din parc până n-au pus mâna pe fiecare pistol, puşcă, ori vehicul blindat.
Elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” nu au vrut să lipsească de la paradă
Cei mai bătrâni au tresărit la fiecare pas al veteranilor îmbrăcaţi în uniforme de la 1877. Cu toţii au avut un tată ori un bunic care s-a luptat ca un leu cu turcu' la Plevna, Smârdan sau Vidin. Când parada s-a sfârşit, mii de oameni au dat năvală la nelipsitele sarmale, distribuite gratuit. Şi-au avut de unde să se înfrupte, căci s-au pregătit 25.000 de porţii pentru pofticioşii de ocazie. Bogdaproste, ne vedem la anul!
În acest an, bucureştenii nu s-au înghesuit la sarmale. A fost mâncare pentru toată lumea