Bătuți în curtea școlii și în microbuz
Sunt din ce în ce mai multe cazuri de violenţă în şcoli. Numai ieri, două incidente în care au fost implicaţi elevi au făcut înconjurul ţării. Toate acestea i-au determinat pe reprezentanţii şcolarilor să tragă un semnal de alarmă.
Un elev de la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” din Brăila a fost bătut, ieri, cu bestialitate, chiar în curtea şcolii unde învăţa. Cinci tineri l-au lovit minute bune cu pumnii pe băiatul de 17 ani, elev în clasa a XI-a, acesta fiind internat în prezent la Spitalul de Urgenţă din Brăila. Poliţiştii i-au identificat pe doi dintre agresori şi le-a deschis dosar penal pentru lovire şi alte violenţe.În judeţul Buzău, o elevă de 12 ani a fost bătută în microbuzul care o ducea spre casă. Poliţiştii au început o anchetă la Şcoala din Fundeni-Zărneşti după ce fata de 12 ani a fost lovită de un băiat. Altercaţia a fost filmată de un coleg şi trimisă familiei victimei. Şoferul spune că şi-a dat seama că a fost o altercaţie în microbuz abia după ce majoritatea copiilor au coborât, iar fata bătută a rămas întinsă pe podea. Conform familiei, fata are răni la nas, picioare şi burtă.
Directorul şcolii a declarat, conform adevarul.ro, că elevul problemă nu se află la prima abatere, însă nu a putut interveni până acum decât cu scăderea notei la purtare. Recunoaşte că nu mereu sunt însoţitori în microbuzele şcolare, aşa cum cere legea, şi de aceea a fost posibilă producerea incidentului, de vineri după-amiază.Consiliul Naţional al Elevilor, care apără drepturile tuturor elevilor din România, trage un semnal de alarmă cu privire la frecvenţa cu care sunt încălcate o sumedenie de drepturi ale copiilor şi elevilor. “Sunt tot mai multe cazuri de abuz, îndreptate asupra copiilor”, spun aceştia. Ei cer să se găsească urgent soluţii. “Vrem protecţie în şcoli!”.
Ce spun statisticile
Consiliul Naţional al Elevilor deţine date alarmante cu privire la astfel de aspecte din şcolile din România, după ce au chestionat elevii.
- aproape o treime din elevi spun că nu se simt în siguranţă la şcoală.
- 1 din 4 copii e umilit în mod repetat în grupul de amici.
- 4 din 10 copii au fost răniţi urmare a comportamentelor violente repetate ale altor colegi.