Bea cele 40 de pahare de vin cu 5 prieteni!
Sărbătoarea mare, bucuria bărbaţilor! Astăzi se sărbătoresc Sfinţii Mucenici, iar tradiţia spune că se beau 40 de pahare de vin. Atenţie însă: nu orice fel de pahare, şi nu singuri, pentru că sănătatea o ia razna.
Vinul roşu aduce multe beneficii pentru organism dacă îl consumăm cu moderaţie. Această moderaţie înseamnă, conform medicilor, 150 ml pe zi (un pahar). Nu exagerăm nici cu două pahare, dar nu trebuie să ne facem un obicei. Dacă vreţi să respectaţi tradiţia zilei de 9 martie fără să vă distrugeţi sănătatea, trebuie să beţi cele 40 de pahare tradiţionale împreună cu alţi cinci prieteni. De ce? Socoteala e simplă.
Cele 40 de pahare de vin roşu conţin în total 2 litri de vin (paharul, în acest caz, este de fapt un ”păhăruţ” de 50 de ml, din care se bea de obicei ţuică). Ca să beţi toată cantitatea şi să nu ignoraţi sfatul medicilor, invitaţi cinci prieteni, pe care îi serviţi cu câte două pahare. Un alt sfat important: nu le daţi rapid pe gât. Mâncaţi ceva înainte şi apoi beţi în timp (indicat: circa 2 ore). Vinul, în special cel roşu, e bogat în resveratrol, un antioxidant puternic care se găseşte în coaja boabelor de struguri. De asemenea, acesta conţine potasiu, fluor, fosfor, colină (vitamină din complexul B), flavonoide şi alte substanţe nutritive care asigură buna funcţionare a organismului. Principalele beneficii pe care le aduce sunt:
- ajută să ai un somn liniştit;
- are proprietăţi antiîmbătrânire şi anticancerigene care menţin pielea frumoasă şi trupul sănătos;
- ţine glicemia sub control (resveratrolul ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, fiind de un real folos pentru persoanele care suferă de diabet);
- menţine sănătatea arterelor.
De unde vine tradiţia
Sfinţii 40 de Mucenici sunt prăznuiţi de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, pe dată de 9 martie. Au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creştinilor şi erau soldaţi creştini. Din cauza credinţei, au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre, apoi condamnaţi la moarte prin îngheţare, în Lacul Sevastiei din Armenia. Se spune că după rugăciunile lor, apa lacului s-a încălzit. Scoşi vii din lac, le-au fost zdrobite picioarele, sfârşind în chinuri.