Bebeluș mort la două zile după ce a fost născut prin cezariană. Familia îl acuză de malpraxis pe medicul ginecolog

17 august 2020 20:03   Național
Ultima actualizare:

Familia îndurerată a unui bebeluș care a murit la doar două zile după ce a venit pe lume prin cezariană îl acuză de malpraxis pe medicul care a asistat la naștere.

Membrii familiei bebelușului mort la două zile după ce a fost născut prin cezariană susțin că îl vor da în judecată pe medicul care a preluat cazul, la Spitalul Județean de Urgență Alba, scrie alba24.ro. Se pare că cezariana a fost efectuată prea târziu, femeia fiiind prima oară programată pentru naștere normală.

„A fost adusă din Mogoș, cu salvarea, la spitalul din Alba Iulia, în noaptea de joi spre vineri. Au ținut-o până la 14.00, când i-au făcut cezariană. Domnul Țibea nu a vrut să facă cezariană, dar alt medic, Cibian, cel care a și făcut operația până la urmă, a insistat.

A spus că, dacă nu, moare și mama. Copilul s-a născut cu nota 1. După 13 ore să faci cezariană, și atunci cu scandal? Am început demersul, îi sprijin pe părinți, împotriva medicului care a refuzat cezariana, are toată vina”, a declarat cumnatul femeieii, pentru sursa anterior menționată.

Bebelușul nu a mai putut fi salvat

Potrivit reprezentanților spitalului din Alba Iulia, femeia s-a prezentat la spital cu membrane rupte, a fost monitorizată pentru naștere normală, însă, când starea fătului s-a agravat, s-a intervenit, vineri, prin cezariană, înainte de a fi primit rezultatul testului COVID, cu precauțiunile necesare.

Sursele citate au precizat că nou-născutul a avut la naștere scor Apgar 2 și a fost transferat de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, secția Neonatologie, cu elicopterul, pentru că la unitățile medicale din Sibiu sau Târgu Mureș nu erau locuri.

„Doamna s-a internat vineri dimineața, prezentându-se către serviciul de Urgență cu membrane rupte precoce. Operația de cezariană s-a efectuat vineri în jurul orei 12.00. Pacienta, în vârstă de 42 de ani, la internare fără semne patologice, atât fetale, cât și materne. (..)

Fără dureri, pentru că doamna nu era încă în travaliu. Intervenția s-a făcut la doamna în regim de urgență, înainte de a avea testul Covid. S-a folosit circuitul pentru cazurile suspecte Covid din spital.

S-a constatat scăderea ritmului cardiac fetal,  motiv pentru care s-a intervenit chirurgical. Înainte de ora 12.00, nu exista motiv de intervenție chirurgicală”, a declarat medicul Cristian Țibea, șeful Secției Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Județean de Urgență Alba.

Mai multe