Berile astea costă 15 milioane
Cu malţ afumat, cu aromă de cafea şi tărie de whisky, fermentată în butoaie pe fundul mării. Toate fiţele în materie de bere pot fi acum încercate şi de români. Singura problemă este că nota de plată te poate uşura de un salariu întreg!
Se numeşte Samuel Adams Utopias şi este cea mai exclusivistă bere din lume. 19 ani a trebuit să stea la învechit, în butoaie de coniac, de vin de Porto şi de rom. De aici şi-a luat şi tăria, nu mai puţin de 30 de grade şi, probabil, preţul: 850 de lei - o sticlă de 0,75 litri.
Am gustat şi noi din licoarea care echivalează cu un salariu de rând, dar şi din alte sortimente, la fel de pretenţioase. Sunt aromate, cremoase, tari de nu se poate şi nu au nimic în comun cu ceea ce obişnuiaţi să numiţi până acum „bere”.
„Avem bere afumată cu lemn de fag, dar şi bere scoţiană de 41 de grade tărie. Mai tare ca un whisky! Secretul este că a stat 20 de ani în butoaie de whisky şi, odată la trei luni, se scotea, se îngheţa, şi ce rămânea se punea la loc. Imaginaţi-vă că sticluţa asta de 0,375 de litri este obţinută din peste 200 de litri de bere normală. Vin mulţi care nu ştiu despre ce este vorba şi îmi cer să le umplu masa cu sticle de bere. Le explic că dacă au băut una de 41 de grade, nu le mai trebuie şi a doua”, ne-a povestit Ion Petre (35 de ani), patronul localului Beer O’Clock din centrul istoric al Capitalei, cel care aduce în România cele mai sofisticate beri de pe tot mapamondul.
Deşi poate părea greu de crezut, românii chiar scot bani grei din buzunare să-şi satisfacă plăcerile. Berea fermentată pe fundul mării, spre exemplu, a bătut orice record de vânzări. A fost produsă în stoc limitat, doar 960 de sticle, şi acum este epuizat, în ciuda preţului deloc de neglijat: 100 de lei/sticla.
S-a inventat Cola cu gust de usturoi
Când vine vorba de ciudăţenii în materie de combinat gusturile, japonezii sunt campioni mondiali incontestabili! La 9 ianuarie s-a lansat în premieră mondială, pe piaţa din Tokyo, „Cola Garlic”, adică prima băutură carbogazificată cu usturoi.
Nu mai puţin de 6.000 de sticle de 250 de ml s-au vândut în mai puţin de zece minute din momentul în care a fost pusă în vânzare licoarea bizară. Producătorul e din oraşul Aomori, capitala niponă a usturoiului, şi pregăteşte acum îngheţata din usturoi.
Cea mai scumpă cafea se face din caca de pisică
Din 2010, în România se bea şi cea mai scumpă cafea din lume. Costă aproape 200 de lei o singură ceaşcă. Nu e orice cafea, ci una special făcută din excrementele unei pisici din Indonezia, numită Zibeta Asiatică. Pisica mănâncă cele mai coapte fructe de cafea, boabele sunt eliminate intacte de animal şi sunt culese apoi de lucrători. Urmează un proces complex de spălare, dezinfectare, uscare şi prăjire. În Bucuresti, această cafea poartă numele de Kopi Luwack.