Boala care afectează 14% din femei în timpul sarcinii, năucitoare pentru nou-născuți

15 noiembrie 2017 19:18   Național
Ultima actualizare:

Problemele de sănătate ale femeilor însărcinate se răsfrâng mai mereu și la copiii pe care urmează să-i nască. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la gravidele care s-au confruntat cu tensiune crescută, kilograme în plus, glicemie mare și rezistență la insulină este diabetul gestațional. Femeile din România care vor să dea naștere unor copii sănătoși au la dispoziție o platformă online care le spune totul despre cum pot evita sau trata această boală.

Diabetul gestaţional este o creştere a nivelului de glucoză în sânge, care apare în timpul sarcinii, ceea ce creşte riscul unor probleme de sănătate, atât pentru mamă cât şi pentru copil. Acest tip de diabet apare, în general, în a doua jumătate a sarcinii, însă poate fi diagnosticat uşor, prin testul de toleranță la glucoză (TTG). Acest test se poate efectua la medic, între săptămânile 24-28 ale sarcinii. Potrivit statisticilor, 1 din 7 femei însărcinate (14%) dezvoltă diabet gestaţional în timp ce jumătate din femeile diagnosticate vor dezvolta diabet de tipul 2 în următorii 5-10 ani după naştere.

Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva Diabetului, Roche Diabetes Care a lansat o campanie pentru creşterea gradului de informare a femeilor asupra diabetului gestațional. Pe site-ul viatacudiabet.ro femeile vor găsi informații prețioase referitoare la modul de depistare, de control și de tratare a acestei afecțiuni. Nu vor lipsi însă nici sfaturile venite de la specialiști referitoare la alegerea unui regim alimentar echilibrat sau exemple de exerciţii fizice care sunt recomandate în sarcină.

Cum apare diabetul gestațional

Pe durata sarcinii, în uter se dezvoltă placenta care sprijină dezvoltarea fătului, face conexiunea între mamă și copil și îi asigură acestuia din urmă nutriția. Placenta contribuie la secreția mai multor hormoni, iar unii dintre ei îngreunează acțiunea insulinei din corpul mamei, respectiv posibilitatea insulinei de a păstra nivelul de zahăr din sânge în limite normale. 

Astfel, acești hormoni cauzează o evoluție a rezistenței la insulină. Concomitent, apar alterări ale toleranței la glucoză, iar organismul mamei produce și mai multă insulină, pentru a reduce nivelul de glucoză și pentru a-i permite acesteia să ajungă la nivelul celulelor ca o sursă de energie.

De obicei, pancreasul femeii însărcinate poate produce o cantitate mai mare de insulină în timpul sarcinii (de cel puțin trei ori mai mare în comparație cu perioada de dinaintea sarcinii), pentru a echilibra efectul hormonilor de sarcină. Atunci când pancreasul femeii însărcinate nu poate produce suficientă insulină pentru reducerea efectului acestor hormoni specifici sarcinii, se ajunge la o creștere a nivelului de glucoză din sânge (glicemiei), instalându-se astfel diabetul gestational.

Cum îl afectează pe copil diabetul mamei

În cazul în care mama dezvoltă diabet gestațional, copilul va avea și el un nivel crescut de glucoză în sange. Pancreasul lui va secreta și mai multă insulină, pentru a scapa de excesul de glucoză. În acest caz, bebelușul va avea mai multă energie decât are nevoie pentru a crește și a se dezvolta, care va fi stocată sub formă de grăsime. Un făt supraponderal are șanse mari să dezvolte afecțiuni ale umerilor, cauzate în timpul nașterii. Din cauza unui travaliu prelungit la naștere, se pot produce leziuni sau hipoxie (scăderea cantității de oxigen în țesuturi). Hipoxia poate genera o dezvoltare neuronală deficitară a copilului.

Hiperglicemia în a doua jumătate a sarcinii poate cauza mamei fetopatia diabetică, o afecțiune reprezentată de mai multe tulburări neonatale: o greutate exagerată la naștere, hipertrofia unor organe sau țesuturi în care metabolismul glucozei depinde de insulină, îngrășare excesivă, hipoglicemie, hiperbilirubinemie, tulburări electrolitice, imaturitate pulmonară.

Copilul poate avea probleme cu respirația. Bebelușii cu exces de insulină secretat devin mai târziu copii cu risc de obezitate crescută. Când ajung adulți riscă să fie diagnosticați cu diabet de tip 2. Încă din prima lună de viață trebuie evitate supraalimentarea și luarea excesivă în greutate.

Factori care favorizează apariția diabetului gestațional

Luarea în greutate înainte de sarcină (când greutatea corporală este cu 20% mai mare decât greutatea corporală ideală)Creşterea excesivă în greutate în primele șase luni de sarcinăAntecedente familiale de diabet (fraţi, surori, părinţi)Glicemia crescută înainte de sarcină, în perioada de repaus alimentar, sau toleranţă redusă la glucozăNaşterea unui copil mare la o sarcină anterioară (mai greu de 4 kg)Probleme de obstetrică la sarcinile precedente (întreruperi de sarcină, malformaţii, deces fetal intrauterin)Diabet gestaţional la sarcina anterioarăVârstă mai mare de 35 de aniZahăr în urină sau o cantitate crescută a lichidului amniotic

Mai multe