Bobotează fără cruce de gheaţă

5 ianuarie 2017 20:13   Național
Ultima actualizare:

Pentru prima oară în ultimii 15 ani, crucea de Bobotează din faţa Catedralei Patriarhale nu va fi realizată din gheaţă pentru că a fost prea cald în Bucureşti. Vor fi pregătite pentru a fi împărţite 24 de butoaie cu agheasmă, în total 12.000 de litri de lichid sfinţit.

Mare Sărbătoare vineri, 6 ianuarie. Credincioşii vin să ia agheasmă şi să se roage la crucile de gheaţă care se confecţionează an de an de Bobotează. În ciuda prognozei meteo foarte dure, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti pregătirile erau ieri pe ultima sută de metri. Dani şi Mirela au muncit cinci ore să împodobească scheletul de fier al crucii speciale din curtea bisericii cu floarea miresei, crizanteme şi crengi de brad. Aproape 500 de fire urmau să fie legate de cruce cu sârmă.

Enoriaşii veniţi din toate colţurile ţării vor lua astăzi “agheasma mare”, începând cu ora 12.00. Apa care va fi sfinţită este scoasă din izvorul amenajat în parcul din curtea reşedinţei patriarhale, de mai multe maşini de pompieri care apoi o vor duce cale de câteva sute de metri până la butoaiele speciale. Pentru ca apa să nu îngheţe, butoaiele vor fi umplute de abia astăzi, la primele ore ale dimineţii.

Totuşi, pentru că mulţi credincioşi s-au aşezat la coadă de ieri, preoţii au sfinţit în avans un butoi cu apă şi au împărţit-o chiar din Ajun. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale Sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului.

În greceşte, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie şi se traduce prin "Arătarea Domnului".

Astăzi ducem acasă un vas cu apă sfinţită

Botezul Domnului e marcat în calendarul creştin ortodox pe 6 ianuarie şi sărbătoarea este dedicată purificării apelor de forţele malefice. „Agheasma este apa vie, leacul care revigorează trupul şi sufletul. Sărbătoarea reaminteşte cele petrecute la apa Iordanului - momentul naşterii spirituale a Mântuitorului. Întrucât în această zi Iisus s-a prezentat pentru prima dată în lume, sărbătoarea se mai numeşte şi Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului sau Descoperirea Cuvântului Întrupat“, explică părintele Paul Tudorache, preot în parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi. În ziua de Bobotează, creştinii merg la biserică, la slujba de sfinţire a apei. Fiecare se întoarce acasă cu un vas în care aduce apa sfinţită, scrie adevarul.ro. Potrivit tradiţiei, de Bobotează sunt interzise certurile între membrii familiei şi nu se dă nimic din casă, nici măcar cu împrumut. În plus, de Bobotează nu se spală rufe.

Viscol puternic în 26 de județe și în București

În jumătate de țară s-a instalat iarna. Bucureştiul şi 11 judeţe se află deja de azi-noapte, de la ora 2.00, sub avertizare Cod portocaliu de viscol. Acesta e valabil până azi, la ora 18.00, în cazul în care nu va fi prelungit. În Capitală şi în judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea, rafalele vântului vor atinge 70-85 km/oră, reducând vizibilitatea sub 50 de metri şi local troienind zăpada. Alte 15 județe, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Sibiu, se află de ieri seară sub Cod galben de ninsori viscolite. Și această avertizare este valabilă tot până diseară, la ora 20.00. Meteorologii mai spun că, de azi şi până la începutul săptămânii viitoare, vremea va fi geroasă, cu temperaturi de până la - 25 de grade.

Mai multe