«Bogdaproste! N-am mâncat de cinci zile»

19 februarie 2012 16:54   Național
Ultima actualizare:

Dramele oamenilor înghiţiţi de nămeţi au înmuiat inimile românilor. În faţa tragediilor din ultimele zile, nu putem sta nepăsători. Click!, împreună cu Cristian Băcioiu, un cititor din Dâmboviţa, s-a decis să le întindă o mână de ajutor sinistraţilor din judeţul Buzău. Le-am împărţit alimente, pentru ca ei să treacă mai uşor peste năpasta care i-a încercat.

În Buzău zăpada înghite destine. De-a lungul satelor de aici, natura dezlănţuită a astupat case şi a distrus comunităţi, care s-au transformat peste noapte într-o mică aşezare cu igluuri.

Lăsaţi singuri în faţa nămeţilor uriaşi, oamenii au nevoie de ajutorul nostru. Le este foame, frig şi bolile le dau târcoale. În faţa naturii nimeni nu mai este ce a fost odată.

Noi am înţeles asta şi, împreună cu Cristian Băcioiu, un om de bine, am decis să le uşurăm traiul sinistraţilor din satul buzoian Arcanu.

Cititorul nostru a pus la bătaie 1,5 tone de carofi, din producţia proprie, şi 250 kg de mălai.

„Roata se învârte şi nu ştii niciodată ce-ţi rezervă soarta. Când i-am văzut pe oamenii ăia mi s-a făcut milă de ei şi am zis că trebuie să fac ceva.

Era o bătrână care nu mai mâncase nimic de patru zile", ne-a spus Cristian. Noi am fost bucuroşi că el ne-a ales să-i fim alături şi fără a sta pe gânduri am urcat alimentele într-o dubă şi am plecat la drum.

După mai bine de trei ore, am ajuns în satul Arcanu, ultima aşezare din Comuna Scutelnici. La cei care locuiesc aici nu s-a putut ajunge până sâmbătă decât pe calea aerului, astfel că mulţi nu mai aveau ce mânca de zile bune.

O volă ne-a făcut pârtie până în mijlocul satului. Acolo am oprit duba şi tot acolo am descărcat ajutoarele.

Cei care reuşiseră să iasă la lumină au venit singuri la noi. Mai erau, însă, mulţi blocaţi în nămeţi.

La ei am ajuns pe jos, cu alimentele în spinare. „Bogdaproste! N-am mai mâncat de cinci zile", ne-a spus, plângând, Valica, de 67 de ani.

Casa ei era încă îngropată în zăpadă, astfel că singura legătură cu lumea era o mică fereastră. Pe aici i-am dat pachetele.

Lui tanti Valica am reuşit să-i dăm cartofii şi mălaiul pe geam, era singurul loc prin care bătrâna putea comunica cu cei de afară

Sâmbătă dimineaţă la prima oră, Cristian Băcioiu ne-a încărcat duba cu alimente

Cei care puteau ieşi din case au venit la maşină ca să le dăm ajutoarele

La Cecilia şi la Gheorghe ne-am dus pe jos ca să le dăm d-ale gurii. Drumul până la ei era încă înzăpezit

Drumul spre sat, un iad

Pentru a ajunge în judeţul Buzău am mers 55 km pe asfalt pe Drumul European 85 până la Urziceni.

De acum, mai aveam doar 37 km până în satul Arcanu, acolo unde ne propusesem să ducem alimentele.

Un drum de 30 de minute, ce părea floare la ureche, s-a transformat într-un iad.

Drumul judeţean era acoperit cu multă zăpadă şi cu cât înaintam, cu atât se îngusta.

Abia că mai putea intra o maşină. Tunelul din zăpadă prin care am mers avea 2 metri lăţime şi o înălţime de 3 metri, încât duba noastră nu se mai vedea.

Maşina redacţiei abia a putut înainta prin tunelul de zăpadă

Am rămas înzăpeziţi, astfel că am avut nevoie de ajutoare ca să ne continuăm drumul

Am fost blocaţi de trei ori de maşini care veneau din sens opus

Încă n-am scăpat de ger: minus 18 grade la noapte

Aţi văzut câteva raze de soare, dar iarna grea nu a trecut. Au fost minus 18 grade ieri dimineaţă, în comuna Padeş, în judeţul Gorj, cea mai scăzută din ţară. Vremea se menţine rece, chiar geroasă dimineaţa, în jumătatea de est a ţării.

Va fi lapoviţă şi ninsoare în vest, nord şi centrul ţării, care vor continua şi în timpul nopţii. În Lunca Dunării, va persista ceaţa şi vor fi condiţii de producerea poleiului.

Azi, pe Litoral, termometrele vor indica 7 grade, cel mai cald din ţară. Mâine noapte, vor fi între minus 18 şi minus 4 grade, mai mult în Dobrogea.

La Bucureşti, azi vor fi în jur de zero grade, iar la noapte nu mai mult de minus 8 grade.

Drumuri blocate în 16 judeţe

Cu toate eforturile făcute, încă mai sunt 16 judeţe afectate de nămeţii de zăpadă, iar 34 de drumuri judeţene sunt blocate, informează MAI.

Oamenii din 54 de localităţi sunt complet izolaţi. S-a lucrat non-stop pentru remedierea avariilor la reţelele electrice, dar în şase comune din judeţul Buzău încă nu este lumină.

Elicopterele Inspectoratului General de Aviaţie au executat patru misiuni umanitare, pentru a transporta bolnavi şi alimente în Mila 44, judeţul Tulcea.

Citiţi marţi dramele prin care trec oamenii din satul Arcanu de două săptămâni încoace.

Dă click pe imagine pentru a vedea mai multe fotografii

Mai multe