Brr! Frigul din octombrie ne va arde la portofel

2 octombrie 2013 17:00   Național
Ultima actualizare:

Ger afară, răcoare în buzunare! Aşa este prognoza meteorologică şi aşa se anunţă sumele plătite pentru energia termică ce va fi consumată de bucureşteni în această toamnă. Potrivit estimărilor specialiştilor cea mai friguroasă lună va fi noiembrie şi din acest motiv se vor plăti către RADET facturi record: de la 102 lei pentru o garsonieră locuită de o persoană la 250 lei pentru un apartament de patru camere în care stau patru persoane.

Vestea bună: gigacaloria nu se scumpeşte, iar subvenţia Municipalităţii rămâne în vigoare. Vestea proastă: RADET a început furnizarea agentului termic în calorifere mai devreme decât de obicei. În ultimele trei zile, regia a dat căldură de probă, iar de azi va începe furnizarea acesteia la capacitate maximă, dar deocamdată doar pe timpul nopţii, între orele 22.30-05.30.

„Dacă reprezentanţii asociaţiilor de locatari nu vor căldură, trebuie să facă o cerere la sediul RADET, în care să menţioneze data până la care cer amânarea furnizării acestui serviciu. Deocamdată în această situaţie sunt 1.338 de blocuri din cele 8.579 existente în Capitală", a declarat şefa Biroului de presă al regiei, Mădălina Dolcescu.

"Am 25 de grade în casă, nu mă gândesc încă la facturi" Alexandru Rizea

«Stau fără căldură. Pensia este pentru  medicamente»  Ioana Hurduc

Bucureştenii care au căldură trăiesc ca sultanii. „Stau în tricou când afară este vifor şi asta contează! Deocamdată nu mă gândesc la facturi. Prefer să-mi fie bine decât să mă zgârcesc şi să mă îmbolnăvesc", ne declară mulţumit Alexandru Rizea care locuieşte într-un apartament de trei camere din sectorul 3. L-am găsit tolănit pe canapeaua din sufragerie în timp ce urmărea relaxat prognoza meteo de la televizor. „Poa' să ningă, poa' să plouă, nu-mi pasă. La mine duduie caloriferul de două zile!".

La câţiva kilometri distanţă, în sectorul 6, într-un bloc fără căldură, pensionara Ioana Hurduc îngheaţă deja în casă şi a pus pe ea mai multe haine şi o pătură pentru a rezista. „Nu este bine să stai în frig mai ales când eşti în vârstă, dar când mă gândesc la ce facturi o să vină mă încălzesc şi îmi trece cheful de agent termic. Pentru a reuşi să plătesc facturile care se anunţă va trebui să nu mai cumpăr medicamente şi să mănânc mult mai puţin", se plânge tanti Ioana, care stă mai mult în bucătărie, unde se încălzeşte la aragaz. Ce îi aşteaptă pe bucureşteni spune chiar specialistul Click!, Mihai Mereuţă, preşedintele celei mai mari asociaţii de proprietari din România: „Dacă vremea va fi conform prognozelor, vor fi facturi record pentru această toamnă". Meteorologii anunţă pentru următoarele zile temperaturi în scădere. În Transilvania noaptea vor fi chiar şi -6 grade.

CRAIOVA. De ieri au căldură mai ieftină

Craiova este singurul oraş din ţară unde preţul gigacaloriei a fost micşorat cu 8,57%. Astfel, locuitorii celor 65.836 de apartamente branşate vor plăti 194,08 lei. Reprezentanţii SC Termo Craiova SRL au declarat că de trei zile, în Craiova, au fost înregistrate temperaturi sub 10 grade Celsius, aşa că au luat decizia să înceapă furnizarea energiei termice pentru căldură în sistem centralizat începând de ieri. Pentru un apartament cu 3 camere factura la întreţinere va ajunge la 380 lei. Pentru un apartament cu două camere, craiovenii vor plăti între 280-320 lei, iar pentru o garsonieră între 180-220 lei. (A. Mitrache)

IAŞI. Datornicii nu primesc căldură

Sezonul oficial de încălzire a început la Iaşi luni, 30 septembrie. Societatea care administrează termoficarea, Dalkia Termo Iaşi, a început furnizarea căldurii doar la clienţii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare care nu înregistrează datorii mai vechi de luna aprilie 2013 sau care au datorii, însă au încheiat acorduri de eşalonare a plăţii acestora.

Cei care nu şi-au plătit dările de anul trecut, nu vor primi căldură iarna aceasta.Tariful pentru o gigacalorie este de 265 lei, la fel ca anul trecut. În prezent, aproximativ 30.000 de ieşeni sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. (C. Pădurariu)

CONSTANŢA. Oamenii tremură de frig în case

Deşi, pe timpul nopţii, temperatura a scăzut mult în termometre, constănţenii nu beneficiază încă de căldură în sistem centralizat. Mulţi nici nu-şi doresc să primească atât de timpuriu căldură, întrucât se gândesc la facturile care vor fi foarte mari.

Conducerea Primăriei îi linişteşte şi spune că, la Constanţa, cel puţin până la începutul anului viitor, preţul gigacaloriei va rămâne neschimbat, adică 358 de lei. În sezonul trecut, proprietarul unei garsoniere a achitat şi facturi de 800 de lei. Aceeaşi valoare a avut, în medie, şi o factură la un apartament cu trei camere dintr-o zonă centrală a Constanţei. Constănţenii care stau în apartamente de două camere au plătit 300 de lei.

TIMIŞOARA. Preţul gigacaloriei, neschimbat

Tot ieri s-a dat drumul la căldură şi la Timişoara. Autorităţile locale au anunţat că preţul gigacaloriei rămâne neschimbat faţă de anul trecut: 325 de lei. Pe factura consumatorilor, gigacaloria va apărea însă cu un preţ de 252 de lei, diferenţa de 73 de lei fiind acoperită de autorităţile locale, prin subvenţii.

Astfel, timişorenii vor plăti facturi de până la 300 de lei, la întreţinere, pentru un apartament cu o cameră, 370 de lei pentru un apartament cu două camere şi puţin peste 400 de lei la trei camere. În schimb, pentru o locuinţă cu patru camere, media în sezonul rece precedent a fost de aproximativ 700 de lei, existând şi cazuri în care s-a plătit peste 800. În Timişoara, sunt aproximativ 75.000 de abonaţi la sistemul centralizat de încălzire. (V. Silaghi)

CLUJ. Căldura se va scumpi abia la anul

Clujenii nu vor scoate mai mulţi bani din buzunare pentru căldură în această iarnă. Preţul gigacaloriei facturat populaţiei este de 165 lei, iar municipalitatea clujeană acoperă 54% din costul acesteia, al cărui preţ întreg este de 348 lei. Regia de Termoficare Cluj-Napoca a dat deja drumul la căldură din 27 septembrie. Preţul gigacaloriei este neschimbat la Cluj din 2009, dar primarul Emil Boc a spus că în 2014 va trebui ca acesta să fie reevaluat. La Cluj, circa 30-32.000 de apartamente sunt racordate la Regia Autonomă.

Scăpăm de  ploaie, dar  vine îngheţul

Frigul, ploaia şi lipsa soarelui ne dau dureri de cap  şi ne bagă în depresie

Mai multe