Brrr! Ne prind bine vitaminele pe frigul ăsta!

22 ianuarie 2018 19:03   Național
Ultima actualizare:

Ce fac animalele de la Zoo Băneasa atunci când este frig şi zăpadă? Reporterii Click! le-au făcut o vizită. Au găsit o lume zgribulită şi încremenită, chiar şi locatarii obişnuiţi cu vremea de afară stând ascunşi în aşteptarea unor vremuri mai bune.

De obicei, larma pelicanilor se auzea de la mare depărtare. Acum, stau adunaţi şi se plimbă în tăcere prin toate cotloanele lacului aproape îngheţat. „Avem cea mai mare comunitate de pelicani şi păsări flamingo din Europa. Sunt mai tăcuţi decât de obicei, probabil vremea îi face mai trişti”, ne povesteşte doctorul grădinii, Codruţ Vişoiu. Din când în când, câte o pasăre îşi desface aripile mari şi pare că vrea să plece pentru totdeauna, plictisită de amici sau de grădina goală, cine ştie. Rămâne aici şi se întoarce invariabil la mâncare. 

Ne aşteptăm să găsim hălăduind în largul lor lupii şi urşii, dar surpriză: nici picior din aceste specii. Nici măcar ora mesei nu a reuşit să-i facă să iasă din bârlogurile grădinii. Din cei cinci tigri, doar un siberian a ieşit, la un moment dat, să-şi primească raţia de carne şi supărat că îi facem poze ne-a arătat ameninţător dantura, într-un răget care a adus fiori reci pe şira spinării şi „Cartea Junglei” în Băneasa. Căprioarele, cerbul lopătar şi cămilele, toţi sfioşi şi simandicoşi, s-au încumetat în afara „casei”, dar au stat mai mult sub copertine, păşind pe zăpadă de parcă ar fi fost sticlă. La rândul lor, vulturii şi şoimii s-au postat la înălţime, părând să dorească a şti cu o clipă mai devreme când se schimbă vremea. 

În cealaltă lume de la Zoo Băneasa, a speciilor care trăiesc la căldură, reptilele şi maimuţele zăceau tolănite a pagubă ici-colo, pe pereţi, în copaci sau, în general, unde le-a prins “flama”. Orice mişcare era redusă la strictul necesar, profitând şi de rarii musafiri care se apropiau de cuşti.

Cum supravieţuiesc animalele de la cea mai mare grădină zoologică din România în timpul iernii? „Alimentaţia pe care le-o dăm în această perioadă nu diferă de ce primesc în restul timpului, decât prin vitaminele sau sărurile pe care le punem ori în apă, ori în fructe sau carne”, ne-a precizat doctorul Vişoiu. În cuştile animalelor care au nevoie de căldură, temperatura variază în funcţie de specie între 24˚C şi 28˚C.

Urmează câteva nopţi geroase

„Pentru noaptea de marţi spre miercuri şi de miercuri spre joi, prognozăm valori de -14˚C, -18˚C în centrul ţării”, ne-a declarat Dinu Mărăşoiu, meteorolog ANM. În celelalte zone, în timpul următoarelor nopţi, sunt prognozate între -12˚C, în nordul Moldovei şi -8˚C, în Dobrogea. Pentru următoarele două săptămâni, se anunţă temperaturi normale pentru această perioadă, adică în jur de zero grade la prânz. Din 1 februarie, valorile vor coborî din nou. 

Mai multe