Brrrr! Mi-a îngheţat botul la -35 de grade Celsius

9 ianuarie 2015 2:20   Național
Ultima actualizare:

A fost ger de crăpau pietrele. Miercuri spre joi a fost cea mai friguroasă noapte din această iarnă. Oamenii au mai pus un lemn pe foc, s-au îmbrăcat gros, au băut o ţuică fiartă. Câinii în schimb au îngheţat pe străzi şi au tânjit după un culcuş călduţ. La ferme, animalele sunt chiar norocoase. Stăpânii lor au avut grijă să le pună paie multe în adăpost şi să le dea apă călduţă.

Brr! Ce frig a fost! Am tremurat în case şi pe stradă. Cea mai scăzută temperatură din această iarnă, -35 de grade Celsius, a fost înregistrată, ieri dimineaţă, la ora 7.00, la Întorsura Buzăului, în judeţul Covasna, în timp ce la Braşov au fost -33 de grade Celsius, la Miercurea Ciuc -29 de grade Celsius, iar la Bucureşti -20 de grade. Cel mai mult au avut de suferit oamenii străzii. Doi dintre ei, unul din Ploieşti, altul din Miercurea Ciuc, n-au rezistat şi au murit din cauza hipotermiei.

Cel care a decedat în Miercurea Ciuc avea 51 de ani şi era din Odorheiu Secuiesc. El locuia în clădirea dezafectată în faţa căreia a fost găsit. Totodată, un bărbat din Galaţi a fost găsit degerat pe câmp. Pe de altă parte, sute de elevi au fost nevoiţi să stea acasă, ieri, din cauză că şcolile nu au fost încălzite, iar trenurile au avut întârzieri în medie între 30 şi 60 de minute, din cauză că şinele au îngheţat.

Reporterii Click! au fost să vadă cum au rezistat animalele la temperaturi atât de joase. Am plecat la primele ore ale dimineţii, când termometrele indicau -18 grade la Bucureşti, spre Ferma animalelor, din localitatea Pantelimon. Ne-au îngheţat mâinile şi urechile, iar pixul nu a vrut să scrie, din pricina frigului pătrunzător. 

Măgăruşul Geo ne-a întâmpinat cu un “iiiha!” cam răguşit. “Vrea apă”, ne-a explicat îngrijitoarea. În ţarcul de alături, poneii se alergau, doar-doar se mai încălzeau puţin.

Berbecii cu coarnele răsucite, în schimb, n-aveau nici o apăsare. Stăteau regeşte pe un pat de paie proaspete. Struţul Gigi ne-a făcut chiar şi o declaraţie de dragoste. În paşi de dans. Răsucea aripile, cobora capul până în pământ, părea că ascultă o muzică ce-i place. 

„Vedeţi? Nici nu-i pasă că afară e ger. Gigi este îndrăgostit de Zoe şi încearcă să o cucerească. Încă nu i-a reuşit. De când a început iarna, am pus aşternut din paie în straturi, toate animalele sunt hrănite bine şi le dăm apă călduţă de trei ori pe zi. Nu au suferit în nici un fel de frig”, ne-a explicat dr. Mihai Petcu, administratorul fermei din Pantelimon.

La Ferma animalelor sunt 120 de “locatari”, plus 200 de găini, iar în timpul verii este vizitată de 3.000 de părinţi şi copii, în fiecare weekend. 

FLASH

  • VASLUI. 17 școli și grădinițe, în care învață circa 580 de copii, au avut cursurile suspendate, joi, din cauza drumurilor acoperite cu troiene de zăpadă. Cursurile sunt suspendate la şcoala şi grădiniţa din localitatea Tunseşti, comuna Bogdăniţa, la toate cele 11 școli din comuna Roşieşti, precum şi la trei şcoli şi o grădiniţă din comuna Dimitrie Cantemir. Majoritatea copiilor fac naveta la școală, dar microbuzele școlare nu pot circula pe drumurile înzăpezite. La două zile de la oprirea viscolului în judeţ, pe aceste drumuri autorităţile nu au putut interveni, pentru că au utilaje prea puține.
  • CFR. Trenurile de călători au avut și ieri întârzieri, în medie, de până la o oră, din cauza gerului. Garniturile au circulat cu viteză redusă, din cauza gerului, şi ajung la destinaţii cu întârzieri, în medie, între 30 şi 60 de minute, dar nici o linie de cale ferată nu este închisă, potrivit companiei CFR. Pasagerii care doresc să renunţe la călătorie vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor pentru parcursul neefectuat.
  • BUCUREȘTI. Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI) a fost solicitat în ultimele zile pentru a transporta la centrele sociale sau spitale 122 de persoane care locuiau în stradă. 35 dintre acestea aveau degerături ale membrelor sau suferinţe cronice, motiv pentru care au fost transportate la spital, potrivit managerului SABI, dr. Alis Grasu. Medicul a mai spus că 61 de persoane au chemat ambulanţa după ce au căzut, suferind entorse, fracturi sau alte traumatisme. 
  • PRAHOVA. Gerul a făcut victime în Ploiești. Un bărbat fără adăpost a fost găsit, ieri dimineață, mort, chiar de persoana împreună cu care dormea într-un canal din oraș. Omul a alertat trecătorii, iar medicii au fost chemați imediat la fața locului. Nu au mai putut face nimic pentru bărbatul de 46 de ani. Murise înghețat de frig. Bărbatul refuzase să meargă la adăpostul de noapte, pentru că era supraaglomerat și ar trebui să doarmă pe jos.
  • GALAȚI. Seria victimelor frigului a continuat să crească și la Galați.Un bărbat de 64 de ani, din Braniştea, a murit după ce a stat prea mult pe câmp. Omul a fost găsit degerat și dus într-o locuinţă, de unde a fost preluat de ambulanţă. A murit însă la scurt timp. În mai puţin de 12 ore, din cauza temperaturilor extrem de scăzute, trei persoane cu hipotermie au avut nevoie de intervenţia medicilor, după ce ce gerul i-a prins în aer liber.

Gerul cumplit, bucuria pescarilor. "Am tremurat două ore și am prins doi pești"

La minus 20 de grade abia dacă mai ieși din casă. Ei, în schimb, se simt excelent.Vorbim despre pescarii pasionați, care îndură orice doar să vadă un peștișor în cârlig. Lacurile din jurul Capitalei sunt înghețate bocnă, iar pescarii profită din plin de asta. Îmbrăcați bine și înarmați cu undițe, dalte și alte scule de spart gheața, aceștia își fac apariția încă de dimineață. Când e avertizare de ger năprasnic nimic nu e mai potrivit decât o partidă de pescuit la copcă. ”Acum e vremea potrivită pentru așa ceva. Gheața e groasă, are vreo 10 cm, și ești sigur că nu se rupe. Ne facem damblaua. Și vara e frumos să dai la pește, dar nu se compară”, ne-a mărturisit Petrică Popa, 40 de ani, pe care l-am întâlnit pe Lacul Pantelimon, aflat la ieșire din București.

Ca să dea gaură în gheață a folosit o daltă, însă, captura nu a fost pe măsura așteptărilor.

„Am prins un biban și un caras. Sunt mici ca vai de ei, dar plăcerea e mare”, crede omul, care pescuiește în condiții vitrege de 20 de ani. Mai încolo dăm de Florin. Are la el o ditamai freza pregătită să dea gata gheața.

Nu i s-a agățat nimic în cârlig, dar nu și-a pierdut speranța. E și mâine o zi.

Scăpăm de frig, dar vine viscolul!

Avem o iarnă cu de toate. A fost ger teribil în ultimele zile, iar de azi până duminică iarna își va arăta toate ”armele”. Meteorologii ne-au informat că urmează rafale puternice de vânt, ninsori viscolite, ploi și polei. De azi dimineață, până mâine la prânz, va ninge la munte, local chiar abundent. Zăpada va fi viscolită de rafale puternice de vânt, de până la 80 km/h, în special în zona înaltă a Carpaţilor Orientali şi Meridionali. În restul teritoriului, vântul va avea intensificări locale şi temporare, cu viteze la rafală de circa 50 km/h şi vor fi precipitaţii mixte, ploi, lapovițe și ninsori. Adică, vor fi condiții perfecte pentru formarea poleiului. De azi, scăpăm de ger. Temperaturile cresc chiar și cu 30 de grade. Azi sunt progozate temperaturi maxime până la 1 grad în Dobrogea, Transilvania, 6 grade în Banat, 4 grade în Muntenia și 7 grade în Oltenia. Mâine, temperaturile mai urcă 1-2 grade, dar duminică, la prânz, sunt așteptate până la 14 grade în Oltenia, 11 -13 grade în Muntenia și Banat, 9 grade în Moldova și 7 grade în Transilvania și Maramureș.

Iată ce se întâmplă la...

  • 0° C - îngheaţă apa
  • -1° C - Betonul nu se mai întăreşte
  • -2° C - Ecranele telefoanelor mobile funcţionează foarte greu (din cauza cristalelor lichide)
  • -10° C - Cerceii şi piercengurile pot provoca degerături
  • -12° C - Sticlele de bere îngheaţă şi pot exploda
  • -18° C - Bacteriile şi ciupercile sunt distruse. Carnea nu se mai alterează
  • -20° C - Punctele de îmbinare a şinelor de cale ferată încep să se rupă
  • -22° C - Motorina devine mai densă. La benzină nu sunt probleme
  • -24,5° C - Acumulatoarele, camerele video şi cele digitale nu mai funcţionează după 5 minute
  • -30° C - Respiraţia devine chinuitoare. Nările se lipesc la fiecare inspiraţie
  • -32° C - Radiatoarele maşinilor cu antigel se pot sparge
  • -38,5° C - Cea mai scăzută temperatură înregistrată în România, în 1942, la Bod (Braşov)
  • -40° C - Genele se lipesc de ochi
  • -88,3° C - Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată (la Polul Sud)

Moculescu, „terorizat" de ţurţuri

Horia Moculescu face cu greu faţă iernii. N-are curaj să iasă la plimbare, decât până la magazinul din colţ, ca să se aprovizioneze. Şi atunci stă mai mult cu privirea pe sus, de teamă să nu-i cadă un țurțure în cap.

Fotoreporterii Click! l-au surprins zilele trecute ieşind dintr-un butic. Întâi a dat 5 lei unui cerşetor, apoi a mers temător spre casă. „Acum trei sau patru ani, mi-a căzut un pod de gheață, peste mașină. A fost un dezastru, mi s-a avariat automobilul. 100 de milioane de lei vechi m-ar fi costat repararea mașinii. Noroc că am avut Casco. Gheața și zăpada de pe clădiri sunt o amenințare permanentă. Majoritatea blocurilor vechi au acoperișul în pantă și, oricând te poți trezi cu zăpada în cap”, a spus Moculescu, pentru Click! 

Mai multe