Buchete de trandafiri - istorie si semnificatie
Buchetele de trandafiri sunt apreciate pentru frumusetea si parfumul lor, fiind un mod clasic de a-i spune unei persoane dragi cat de mult o apreciezi. Un buchet mare de trandafiri se va face remarcat imediat si va transmite sentimentele tale de iubire sau prietenie.
Poti oferi un aranjament impresionant cu trandafiri eleganti in cele mai diverse ocazii, pentru aniversari, nunti sau botezuri, pentru a-ti arata afectiunea, pentru a-ti exprima recunostinta sau chiar si pentru a-i spune ca iti pare rau. Buchetele cu flori si trandafiri sunt distinse si vor transforma numaidecat ambianta atunci cand le folosesti pentru a decora un eveniment important.
Trandafirul modern, gasit in cele mai multe din buchetele si aranjamentele de astazi, precum si in gradini, a fost creat prin combinarea mai multor specii, pentru a fi cat mai rezistent si mai parfumat. Istoria trandafirului salbatic a inceput insa in Asia centrala, acum multe zeci de milioane de ani, de unde s-a raspandit mai apoi in intreaga lume. Trandafirii au fost cultivati in gradini in China si imperiul Roman cu cel putin 500 de ani inaintea erei noastre. Speciile de trandafiri erau aduse in urma negotului din multe parti ale lumii. In gradinile europene cei mai cultivati trandafiri erau din speciile Gallica, Damask, Alba, Centifolia si Mosses. In secolul 18 artista Mary Lawrance a identificat si ilustrat aproximativ 90 de specii diferite de trandafiri in cartea ei. La jumatatea secolului 19, trandafirii de gradina europeni au fost incrucisati cu speciile de trandafiri aduse din China, care infloreau de mai multe ori pe an. Numiti La France, acesti trandafiri hibrizi sunt cultivati inca si in zilele noastre datorita rezistentei lor, fiind deseori folositi in buchete si aranjamente florale. Numeroase noi specii au fost create si in secolul 20, inclusiv celebrul trandafir Peace al horticultorului Francis Meilland, obtinut intre anii 1935 si 1939 si denumit astfel in anul 1945 pentru a celebra sfarsitul razboiului.
Spre deosebire de trandafirii care sunt crescuti pentru a fi folositi in buchete si aranjamente, trandafirii cataratori au tulpina mai lunga si mai flexibila, infloresc in mod repetat, iar atunci cand li se ofera un suport special si sunt legati pot creste intre 3 si 6 metri. Acestia infloresc primavara devreme pana toamna. Trandafirii in miniatura, sau miniroze cum mai sunt numiti, au devenit foarte populari, putand avea culori si nuante diferite. In ultimii ani interesul horticultorilor pentru trandafiri a crescut, creandu-se numeroase noi specii de trandafiri, unele foarte costisitoare.
Trandafirii sunt cele mai cultivate si vandute flori din lume, iar buchetele cu trandafiri in diverse culori pot transmite anumite sentimente. Semnificatia trandafirilor a aparut impreuna cu folosirea acestora in diverse ritualuri. Fiind considerate flori ce proveneau de la zei, grecii si romanii foloseau trandafirii in cadrul ceremoniilor de nunta, le ofereau ca tribut zeitelor Afrodita si Venus, sau le purtau in coliere. Trandafirii erau folositi si pentru a intampina soldatii ce se intorceau acasa sau pentru a decora mormintele celor cazuti. Intr-unul din miturile grecesti, trandafirul era asociat zeului Adonis, iubitul Afroditei, din al carui sange a luat nastere trandafirul rosu. In acest fel trandafirul a devenit un simbol al dragostei eterne. Festivalul roman numit Rosalia era considerat festivalul trandafirilor. In ziua aceasta erau comemorati cei morti, obiceiul fiind acela de a aduce flori la mormintele acestora. Apa de trandafiri era un semn al luxului. Taranii romani cultivau trandafiri, de multe ori in detrimentul culturilor alimentare, pentru a satisface gusturile extravagante ale nobilimii. Trandafirii erau folositi la ospaturile acestora ca si confetti sau umpleau baile si fantanile.
De la a fi semnul bogatiei si al desfraului, trandafirul a ajuns in simbolismul medieval crestin sa fie reprezentarea sangelui varsat de Iisus pe Cruce precum si dragostea lui Dumnezeu. In timp, trandafirul alb a devenit un simbol al puritatii Maicii Domnului, aceasta fiind deseori infatisata inconjurata de trandafiri albi. In epoca victoriana moda daruirii florilor a luat amploare, aristocratii obisnuind sa isi transmita astfel sentimentele intr-un mod cat mai elegant si discret. Buchetele de trandafiri in diverse culori erau folosite de catre indragostiti pentru a-si comunica subtil mesajele, intr-un timp in care acest lucru era restrictionat in viata publica din inalta societate. Trandafirul roz era simbolul dragostei pure, iar cel rosu reprezenta frumusetea si iubirea pasionala. Trandafirii albi insemnau spiritualitatea si inocenta, cei portocalii semnificau fascinatia. Initial trandafirii galbeni reprezentau gelozia insa, in timp, semnificatia acestora a devenit bucurie, prietenie.
Trandafirii au fost intotdeauna o sursa de inspiratie pentru scriitori, pictori sau arhitecti, aparand in numeroase opere literare, tablouri sau ca ornamente. Scriitoarea americana Gertrude Stein scria intr-una din poeziile ei ca un trandafir e un trandafir, amintind in felul acesta ca aceasta floare, dincolo de puternicul ei simbolism, merita sa fie apreciata pur si simplu pentru frumusetea ei. Indiferent de ocazia sau mesajul pe care doresti sa il transmiti, buchetele de trandafiri vor ramane intotdeauna un cadou clasic floral. Aranjamentele cu flori ce contin trandafiri se fac remarcate imediat prin distinctia si parfumul lor, fiind ideale pentru decorarea evenimentelor importante sau pentru a-ti arata afectiunea fata de o persoana draga.