Bucovina miroase deja a cozonaci! Ce se întâmplă în „vitrina de tradiţii” a României
„Hai la joc nu sta-n loc”. O artistă, un taraf, zeci de oameni îmbrăcaţi elegant, pe proţap se frig meşteşugit o oaie şi un porc. În faţă se pregăteşte vânatul, pe un alt grătar zeci de porţii de bulz sfârâie plăcut împrăştiind miresme de mult uitate. Învăluită în miros de cozonaci, Bucovina a furat startul Sărbătorilor cu petreceri pe inima românului.
Cu aproape trei săptămâni înainte de Sfântul Nicolae, startul de la oraş al Sărbătorilor, reporterul Click! a fost să ia pulsul acestei perioade în „vitrina de tradiţii” a României, Bucovina. Paşii ne-au dus prin multe case, pe străzi şi dealuri. Sate în care muzica popu-lară este o emblemă a fiecărei case, unde gospodinele au început deja să se întreacă în cozonaci, dar fără emfază şi cu o candoare pe care noi, de exemplu la Bucureşti , am uitat să o avem.
La una dintre cele mai mari pensiuni din zonă, Somara din satul Găineşti din Bucovina Sucevei am asistat chiar şi la o petrecere pentru cei care au vrut să intre în Postul Crăciunului în stil mare. Sute de sarmale, porţii de bulz, kilometri de cârnaţi, calupuri imense de brânză, grătare ticsite de vânat, porci şi oi la proţap, au fost pregătite pentru a marca...începerea Postului Crăciunului. Românul când se distrează se distrează, iar în Bucovina o face ca la carte. Papilele gustative ale comesenilor, vrăjite de bucatele alese au fost gâdilate şi seduse şi de licorile puse pe mese. Sticle pântecoase pline cu vin alb, roşu sau rose, balerci pline cu rachiu au mers din mână în mână ca într-o mare frăţie a românului, aşa cum am învăţat în cărţile de citire că era românul odinioară.
Şcoala de cozonaci bucovineni
Costică Vodă a fost stăpânul proţapului.„Este artă şi precizie la prepararea berbecuţului şi a porcului. Am ţinut totul în baiţ 4 zile, am condimentat cu un amestec de ienibahar, boia, ardei iute, boabe de muştar şi totul ţi se topeşte în gură. Luaţi şi şorici să vedeţi”, ne îmbie românul nostru. Plăcintele cu brânză dulce şi stafide sau clătitele cu mere caramelizate şi nuci, dulceaţa de gutui sau afine pusă pe pâinea scoasă din cuptor au umplut ultimele locuri în burţile chiar şi ale celor mai stoici petrecăreţi.
A doua zi, la aceeaşi pensiune am fost martor la celebra pregătire a unui cozonac de Bucovina, alături de mai mulţi „cursanţi” sosiţi special din toată România.„Pentru un cozonac de un kilogram se pregătesc două bile de câte 500 de grame de aluat. Fiecare dintre ele se întind, se ung cu albuş de ou, se pune apoi umplutura de zahăr, cacao, după gust nucă, rahat. Cele două bucăţi de aluat se iau, se împletesc ca o coadă şi se bagă la dospit în cuptor cam 30 de minute”, ne povesteşte Elena, profesorul de cozonaci. Fiecare „cursant” a încercat să realizeze apoi propriul cozonac pe care l-a luat acasă.