Bucurați-vă de soare cât mai puteți! Revine înghețul
Românii au avut parte de un început de primăvară neașteptat de cald, cu valori termice cu 10-15 grade peste limita care caracterizează această perioadă. Bucuria nu va ține mult, căci vremea se răcește spre sfârșitul acestei săptămâni și va fi marcată de ploi în majoritatea regiunilor. Însă, meteorologii români nu au spus nimic deocamdată despre pericolul de la est, un front de aer rece care amenință România, dinspre Rusia, care va aduce cu el temperaturi de îngheț în jumătate din județele țării.
România se pregătește pentru un nou val de frig și îngheț, care a mai lovit teritoriul țării la sfârșitul lunii octombrie 2017 și în luna ianuarie 2018. Primele semnale de răcire a vremii se vor sesiza în noaptea de 17 spre 18 martie, când în Moldova și în Carpații Orientali se vor semnala temperaturi de minus 4, minus 5 grade Celsius pe timpul nopții. Frigul se va extinde apoi în zona centrală și în partea de vest, unde vom avea temperaturi negative chiar și în timpul zilei. E vorba de un aer rece, de origine polară, cunoscut sub numele de vortex polar, iar meteorologii cunosc foarte bine fenomenul.
„În sezonul rece (noiembrie – martie), vortexul polar ajunge să influenţeze circulaţia atmosferică şi în atmosfera joasă, cu impact asupra fluctuaţiilor vremii resimţite de noi toţi. Un vortex polar puternic izolează masele de aer polar, deasupra Polului Nord, iar circulaţia atmosferică la latitudinile medii, de la înălţimi mari în atmosferă până la suprafaţă, e una preponderent zonală, de la vest la est. În acest caz, iarna, aerul de deasupra oceanului Atlantic (mai cald) este transportat peste continentul european determinând, în general, un regim termic mai blând”, declara, în octombrie 2017, climatologul ANM Roxana Bojariu, pentru adevarul.ro.De această dată, aerul polar care vine dinspre Rusia aduce temperaturi negative chiar și în timpul zilei. În zona Bucureștiului, vom avea în jur de minus 3 grade pe 20 martie, la ora 12.00. Vedeți mai jos o comparație pentru această zonă geografică, bazată pe prognoza oferită de Pivotal Weather. Dacă marți, 13 martie, la ora 18.00, sunt prognozate 11 grade Celsius, o săptămână mai târziu, la ora 18.00, avem minus un grad Celsius.
Gerul va fi mai aspru în Moldova, unde pe timpul nopții se vor semnala temperaturi de minus 8, minus 9 grade Celsius. Vedeți mai jos o situație prognozată pentru noaptea de 19 spre 20 martie, dar și valorile prognozate în zona Moldovei la orele 12.00.
Între timp, păsările se întorc din țările calde. Care sunt primele înaripate care au ajuns în țară.
Ploile se instalează de marți
„Tendinața pentru prima jumătate a acestei săptămâni este de menținere a acestui regim termic deosebit de generos, în cea mai mare parte a țării. În zonele sudice și cele vestice, maximele diurne vor atinge în continuare 19-20 de grade, iar un semnal pentru o răcire mai semnificativă avem abia la sfârșitul acestei săptămâni”, a declarat Viorica Dima, meteorolog de serviciu al ANM.
Ploile vor predomina și în zonele montane, ceea ce va duce la topirea stratului de zăpadă de la altitudini mari. România va fi dominată de un front atmosferic rece, care va aduce cu el precipitații în aproape toată țara. Precipitațiile vor fi semnalate începând cu ziua de marți. „Vor fi și zone unde se vor depăși 30 – 35 de litri pe metru pătrat, în deosebi în partea de sud-vest a țării noastre, apoi în cea de centru, în Transilvania. În momentul în care acest front atmosferic va părăsi teritoriul țării noastre și regiunea Moldovei va fi afectată de cantități mai mari de precipitații, motiv pentru care Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis în cursul dimineații de luni o informare meteorologică, vizând tocmai aceste ploi, moderate cantitativ, nu excesiv de abundente”, a mai spus Viorica Dima.
Conform ANM, în perioada 12-14 martie 2018 vor fi ploi moderate cantitativ în partea de vest a țării, care se vor extinde treptat în partea de est, în sud și în centru.