Bucureştenii, chemaţi să spună STOP gunoaielor
Campanie fără precedent a unei instituţii publice din Capitală. Primăria Sectorului 1 îi cheamă pe bucureşteni să semneze o petiţie pentru închiderea urgentă a nu mai puţin de 19 gropi de gunoi ilegale. Edilii arată că depozitarea necontrolată a deşeurilor pune în pericol sănătatea locuitorilor din nordul oraşului.
„Aer curat, bun de respirat” este campania derulată de edilii Sectorului 1, în parteneriat cu Asociaţia de protecţia mediului Ecopolis. Prin intermediul ei, bucureştenii au şansa de a-şi exprima dezaprobarea faţă de depozitarea necontrolată a deşeurilor în cartierele din nordul oraşului. Petiţia, pe care o pot semna toţi cei care vor să trăiască într-un mediu mai curat, va fi depusă sub formă de plângere la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. ANPM este singura instituţie care poate lua măsuri de închidere a gropilor de gunoi ilegale, devenite adevărate focare de boli şi poluare.
Edilii au identificat nu mai puţin de 19 locuri în care deşeurile sunt aruncate ori depozitate la întâmplare. Cea mai mare nemulţumire a locuitorilor din sector este legată de îngăduinţa manifestată de autorităţile de mediu faţă de o companie care gestionează groapa de gunoi Iridex. Iniţiatorii petiţiei cer retragerea autorizaţiei de mediu pentru acest loc de depozitare a deşeurilor.
„Gunoiul nu este acoperit cu 50 cm de pământ, zeama urât mirositoare se strânge în bălţi prin care trec maşinile de gunoi care ajung mai apoi la noi acasă, valorile de hidrogen sulfurat din aer sunt de şapte ori mai mari faţă de limita admisă, iar depozitul de gunoi se întinde pe 7.000 de metri pătraţi, în loc de 2.500 de metri pătraţi, cât prevăd normele tehnice ale autorizaţiei”, spun edilii Sectorului 1. La jumătatea acestui an, bucureştenii din cartierele Militari, Drumul Taberei, Pajura, Bucureştii Noi şi Crângaşi, dar şi locuitorii din Chiajna şi Chitila, s-au plâns de mirosurile insuportabile degajate de groapa de gunoi.
Unde puteţi semna petiţia
Primăria Sectorului 1 a deschis mai multe puncte în care petiţia poate fi semnată de bucureşteni: Registratura Primăriei Sectorului 1, Bulevardul Banu Manta nr.9, Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Sector 1, Piaţa Amzei nr.13, Direcţia de Stare Civilă Sectorul 1, Bulevardul Mareşal Averescu nr.17, Direcţia Generală de Taxe şi Impozite Locale Sectorul 1, Strada Piaţa Amzei nr. 13 şi Poliţia Locală Sector 1, Strada Prometeu nr. 26. Semnături se pot depune şi online, la adresa primariasector1.ro/sesizari-petitii-reclamatii.html.