Bucureștenii și-au luat rămas bun de la Caramitru, la TNB: „Foarte mult timp îl voi plânge!”
Atmosferă solemnă, miros de flori și multă liniște în această dimineață în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național București. Oameni în haine cernite, cu lumânări în mâini, începeau să vină, rând pe rând, pentru a-și lua rămas bun de la Titanul teatrului și filmului românesc, Ion Caramitru.
Mulți credeau că vor avea șansa să se reculeagă la căpătâiul lui, dar nu. În locul sicriului, spațiul era plin cu fotografii ale marelui actor, iar liniștea, umplută doar de vocea sa, venind dinspre un ecran imens, pe care rulau scene din filmele în care a jucat. La dorința familiei, trupul neînsuflețit al lui Ion Caramitru nu a fost depus în foaierul instituției pe care a condus-o în ultimii 16 ani.
A fost deschisă o carte de condoleanțe
În schimb, a fost deschisă o carte de condoleanțe. „Nu-l aduc aici? Vaaai, dar de ce?”, întreabă o doamnă. Soții Ion și Petruța Neculea au venit cu lumânări, pe care le-au aprins la intrare, apoi s-au așezat cuminți la rând, să scrie un ultim omagiu.
„Noi veneam la spectacolele dumnealui, l-am iubit. Încep să ne moară valorile”, spun ei. Așteaptă câteva minute. Cartea de condoleanțe este în stăpânirea unui tânăr care scrie de zor. „Sunt regizor tehnic, l-am cunoscut personal pe domnul Caramitru și am lucrat de câteva ori împreună. Lumea teatrului e mai săracă acum”, ne spune Vlad Lăzărescu, după ce își termină de scris mesajul.
[Oamenii au scris mesaje emoționante în cartea de condoleanțe]
Oamenii sperau să se reculeagă lângă sicriu
Într-un colț, un domn în cămașă roz are ochii roșii, plini de lacrimi. „Speram să-l văd aici, de altfel, cred că multă lume spera asta. Îmi va lipsi în fiecare zi. Eram prieteni de 50 de ani, jucam tenis împreună. Am învățat multe de la el, a fost un Titan al culturii și al politicii, un om integru, a creat carectere, a modelat personalități. Nu i-am găsit niciodată nici măcar o singură greșeală. Un mare OM! Mult timp îl voi plânge, foarte mult timp”, reușește să ne spună, printre suspine, domnul în cămașă roz. Nu știe dacă va merge la înmormântare. „Să-l văd acolo, cum dispare?!”, se întreabă el.
Pe ușa Sălii Mari intră o doamnă blondă, cu ochelari de soare la ochi. Este plină de regrete. Ar fi vrut să fi venit mai des la spectacolele lui Caramitru. Acum nu va mai putea să-l vadă niciodată live, pe scenă. „Am venit pentru a aduce un pios omagiu maestrului Caramitru, pentru un ultim gest de rămas bun față de un om pe care l-am apreciat. Eu l-am văzut în foarte multe spectacole, dar nu în atât de multe cât aș fi vrut pentru că mereu se întâmpla ceva, știți cum e... Mă îneacă emoția. Tuturor o să ne fie dor de dumnealui. Aș fi vrut să particip și la înmormântare, dar am înțeles că familia nu a dorit să comunice ora, pentru a nu participa publicul, ceea ce e regretabil”, de-a declarat Roxana Nicodim (53 de ani), medic stomatolog de profesie.
Ion Caramitru va fi înmormântat vineri, 10 septembrie, pe Aleea Actorilor din cimitirul Bellu.