Bucurie pentru mămici. Bani mai mulți pentru creșterea copiilor

8 martie 2016 13:15   Național
Ultima actualizare:

Parlamentarii români au ocazia să se revanșeze față de români săptămâna viitoare, când e programată o sesiune de vot pentru modificarea unui act normativ care le vizează pe tinerele mămici. Comisa de Muncă din Camera Deputaților a făcut marți primul pas, adoptând modificări majore ale legislației privind concediul de creștere a copiilor. Iată cum vor primii proaspetele mămici mai mulți bani.

Dacă deputații vor fi pe aceeași lungime de undă cu experții din Comisia de Muncă, din acest an mămicile vor beneficia de indemnizații mai mari pentru creșterea copiilor. Astfel, mamele vor primi o indemnizație echivalentă cu 85% din media veniturilor nete vreme de doi ani, fără a mai fi obligate să opteze pentru a sta acasă un an sau doi ani. În prezent, o mamă care optează pentru un concediu de doi ani, beneficiază de o indemnizație de cel mult 85% din venituri/lunar în primul an și câte 1.200 de lei lunar, în cel de-al doilea an. În plus, plafonul de 3.400 de lei (până la care se acordă indemnizația pentru creșterea copilului) va fi eliminat. Asta înseamnă că mamele vor putea primi cu titlu de indemnizație echivalentul a 85% din venituri, indiferent de cuantumul lor. Indemnizația minimă va fi de 85% din salariul minim brut pe țară.

Tot ca măsură de noutate este și eliminarea Indicelui social de referință (ISR), care acum e în valoare de 50 de lei. În cazul în care mamele decid să se întoarcă la muncă înainte de expirarea celor doi ani de concediu, vor beneficia de supliment de inserție în valoare de 50% din indemnizația minimă, adică 525 de lei (în prezent). Până acum, suplimentul de inserție era de 500 de lei.

Dacă modificările legislative vor fi aprobate de plenul Camerei Deputaților, acestea vor intra în vigoare la 1 iulie 2016, scrie hotnews.ro.

Ministerul Muncii s-a opus eliminării plafonului

Ministrul Muncii, Ana Costea, a fost prezentă la lucrările comisiei și s-a opus eliminării plafonului de 3.400 de lei. Aceasta a afirmat că efortul bugetar pentru susținerea acestor propuneri se ridică la 180 de milioane de lei pe an.

Mai multe