Bune maniere la restaurant. Cine dă comanda și cine plătește

14 ianuarie 2019 13:07   Național
Ultima actualizare:

Sunt câteva reguli stricte care trebuie respectate atunci când păşim într-un restaurant. Bărbatul intră primul, dă comanda și plătește nota.

O seară la restaurant este foarte plăcută. Însă, sunt reguli stricte, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Pentru a evita situaţiile neplăcute, începând cu aşezatul pe scaun, folosirea şerveţelului ori abordarea chelnerului, este importat să fim atenţi la câteva detalii.

Cum stăm la masă

  • Când începem să mâncăm, ne aşezăm confortabil, apropiindu-ne de masă, pentru a nu ne pune şervetul pe genunchi. Îl folosim doar pentru a ne şterge buzele, la nevoie, şi nu-l împăturim frumos la sfârşit.
  • Serviciul la masă intră în atribuţiile chelnerului,care le dă întotdeauna întâietate doamnelor. Dacă, în lipsa acestuia, bărbatul toarnă vin în pahare, nu pune sticla pe masă, ci în frapieră.
  • Masa ia sfârşit numai la dorinţa doamnei care vă însoţeşte. Chemaţi discret chelnerul, pentru a achita nota de plată. Verificaţi-o cu o privire, căci aveţi dreptul să corectaţi greşelile flagrante. Dacă se iveşte o problemă, o rezolvaţi simplu, cerând lămuriri chelnerului. Veţi apela la patron numai dacă este absolut nevoie. 
  • La plecare, bărbatul îşi ajută partenera să se ridice, trăgându-i scaunul.
  • La garderobă, prima care se îmbracă este doamna.Garderobiera nu intervine şi nici doamna nu-l ajută pe domn să-şi pună paltonul sau fularul.

SURSA: adevarul.ro, ”Codul bunelor maniere“,de Aurelia Marinescu (1996)

Mai multe