Câinii care au făcut 2 milioane de euro. Îi dau de gol imediat pe contrabandişti
Sunt sperietoarele traficanţilor de droguri şi ţigări, iar fără ei munca vameşilor ar fi mult mai grea. Printr-un simplu miros, câinii îi dau de gol imediat pe contrabandişti. Într-un an, micile necuvântătoare au adus la bugetul de stat 2 milione de euro.
Inspectorii cu “blăniţă”, de la vamă, sunt incoruptibili şi au rezultate excelente. Antrenaţi să depisteze drogurile şi ţigările de contrabandă, dar şi banii ascunşi, aceştia au reuşit să aducă într-un an la bugetul de stat nu mai puţin de 2 milioane de euro.
În prezent, la ANAF sunt 50 de câini cu miros fantastic, iar dacă dai de unul dintre ei la frontieră şi ai ascunsă în bagaje marfă ilegală eşti descoperit imediat. Ieri, la Centrul de Formare Echipe Canine Giurgiu a fost lansată campania naţională ”Contrabanda e crimă organizată”, prilej cu care au fost prezentaţi cele mai bune patru exemplare din ţară. Conductorii lor au ascuns sub capotă, dar şi sub maşină, mai multe pachete de ţigări.
Pe rând, au mirosit autoturismul şi cât ai clipi au început să latre şi să lovească cu lăbuţele, indicând locul exact al ascunzătorii. Speedy, un ciobănesc belgian, are 5 ani şi este un ”angajat” devotat. Lucrează la Vama Halmeu, din Satu Mare, unde a depistat două camioane pline cu ţigări de contrabandă şi a participat la mai multe percheziţii la traficanţii de droguri. ”A făcut un infarct, la cât de mult se dăruieşte pentru cauza asta”, ne-a spus Daniel, cel cu care lucrează în echipă.
Dona este un labrador care face carieră la Direcţia Generală a Vămilor. Ea a colaborat şi cu poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT în cazurile de trafic de substanţe interzise. Lord detectează droguri şi tutun pe Aeroportul Iaşi, dar a lucrat şi la Vama Albiţa. Pe Tor însă îl vedeţi la treabă la Porţile de Fier, unde este cunoscut drept sperietoarea contrabandiştilor de ţigări.
Câinii sunt luaţi de la diverşi crescători la vârsta de 10 luni şi pregătiţi de inspectorii-conductori timp de 10 săptămâni, după care intră în pâine. În jur de 9 ani, sunt pensionaţi.
Conform datelor Novel Research, piaţa neagră a ţigaretelor s-a situat în iulie la 13,7% din totalul consumului. Comerţul ilicit cauzează bugetului de stat prejudicii de circa o jumătate de miliard de euro pe an. Cele mai multe ţigarete ilegale provin din Moldova, Ucraina, Serbia, dar şi din magazinele deschise la frontieră.