Călătorești cu animăluțul în tren? Riști să stai pe scări chiar dacă ai bilet

2 octombrie 2017 18:53   Național
Ultima actualizare:

Pleci în vacanță cu trenul și intenționezi să iei cu tine și animăluțul de companie? Teoretic, nu este nici o problemă! Practic, este un pic mai greu!

Legile din România par făcute pe genunchi, în grabă și fără nici o noimă. Este și cazul regulamentului CFR privind transportul câinilor însoți: pe de o parte permite accesul câinilor dacă au bilet de călătorie, pe de altă parte interzice accesul câinilor dacă în compartiment se găsește să protesteze vreun călător. Astfel, se poate ajunge în situația în care un posesor de animăluț care achită contravaloarea biletelor de călătorie atât pentru el cât și pentru patruped să circule pe scări dacă nu cade la pace cu ceilalți pasageri. Și situațiile de acest gen se întâmplă destul de frecvent.

Sorina Ionaşc, spre exemplu, a plătit bilet întreg pe o rută CFR, dar nu i s-a permis accesul în compartiment pentru simplul motiv că era însoțită de un cățeluș. Și asta chiar dacă tânăra a prezentat controlorilor ambele bilete de călătorie: al ei și al patrupedului Polly.

„Nenea domnu' ministru Cuc, avem şi noi o doleanţă la CFR. Subsemnata, posesoare de Polly, şi patrupedul vaccinat, spălat, tuns şi parfumat (ne-am pus şi bandană la gât, vedeţi?), am vrea nişte locuri în tren. Nu de alta, dar dacă plătim bilet întreg pentru persoană+patruped, am vrea să nu mai stăm pe scări. Sau în picioare. Am vrea nişte locuri, într-un compartiment. Da, domnule Cuc, ştiu că e greu. Ştiu că Regulamentul CFR e de aşa natură încât, dacă un singur călător nu suportă animalele, prostul posesor de patruped, plătitor de bilete pentru cele două suflete, e nevoit să stea pe unde apucă. Dar ce-ar fi să faceţi un compartiment măcar pentru ăştia ca noi? No, acu' nu-i jale, că şedem comod pe scările astea. Dar aşa mă râcâie pe suflet că o madam care merge gratis (deh, doar e pensionară) mă dă afară de pe locurile pe care le-am plătit. Ah, da. 60,6 lei ne-a costat toată afacerea. UPDATE - Avem aproape două ore de când stăm pe jos în tren. Trei controlori ne-au verificat. Au avut o singură întrebare: da' câinele nu muşcă?”, s-a plâns tânăra pe Facebook.

Potrivit regulamentului CFR, transportul câinilor însotiti este admis numai pentru cei prevãzuti cu botnitã, tinuti în lesã pe podeaua vagonului, în compartimente, în vagoane la clasa a 2-a, dacã nici un cãlãtor nu protesteazã.

În caz de obiectii ridicate de cãlãtori, agentul operatorului de transport feroviar public de cãlãtori sau organul de control, în cazuri bine justificate, poate interzice cãlãtoria cu aceste animale.

Câinii, pisicile si animalele mici, purtate pe brate, precum si pãsãrile mici în colivii se pot transporta fãrã platã, dacã nici un cãlãtor nu protesteazã.

În caz de obiecţii din partea celorlalţi călători, personalul de tren va îndruma călătorul, proprietar al câinelui, împreună cu câinele, în alte compartimente sau la capătul culoarului.

Tariful de transport al unui câine se încasează cu un bilet în valoare de 50% din tariful tren Regio, clasa a 2-a, pentru un adult, pe acelaşi parcurs.

Mai multe