Călătorie în timp la Timişoara. Hai înapoi în socialism, la peşti de sticlă şi la mileuri!

23 august 2017 18:23   Național
Ultima actualizare:

Vă e dor de Republica Socialistă România? Vă lipsesc almanahurile Scânteia, faimosul tablou cu Nicolae Ceauşescu, televizorul alb-negru cu mileu deasupra, peştii de sticlă şi pistolul electric de lipit? Sunteţi invitaţi, în acest caz, la Muzeul Consumatorului Comunist, amenajat de Asociaţia Culturală “Aoleu” la Timişoara.

Muzeul Consumatorului Comunist este, de fapt, o locuinţă amenajată exact ca în Epoca de Aur, cu sufragerie, camera copiilor, bucătorie, hol, debara şi baie. Sută la sută privată, această iniţiativă s-a bucurat de succes, astfel că, la doi ani de la inaugurare, muzeul a devenit unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Timişoara.“Unii chiar plâng”

Fie că vorbim despre nostalgici, fie despre tineri născuţi după Revoluţie sau de turişti străini, în Muzeul Consumatorului Comunist au intrat mii de persoane.  “Nu ştiu dacă e cel mai vizitat muzeu din Timişoara. Ştiu însă că este o alternativă şi că face parte din tururile neoficiale ale oraşului. Românii, cei din generaţia părinţilor noştri, care vin aici, sunt foarte emoţionaţi şi nostalgic”, povesteşte reprezentatnta Asociaţiei Culturale “Aoleu”, Christine Cizmaş. “E o replică a unui apartament, cu toate obiectele de pe vremea aia, mulţi se emoţionează, unii chiar plâng. Cei mici sunt aduşi de părinţi, de educatori sau de profesori. Avem grupuri de 40 - 50 de copii. Cei mici sunt fascinaţi de obiecte şi se fotografiază cu ele”, spune Cizmaş.

Cameră de joacă

Nu există o cifră exactă a celor care au vizitat muzeul în cei doi ani. Proprietarii nu fac monitorizări şi nu se percepe bilet de intrare. „Cert este că vin zilnic vizitatori. Uneori sunt 10 - 15, alteori 50 - 60. Străinii sunt impresionaţi de ceea ce văd”, adaugă reprezentatnta asociaţiei.

Muzeul funcţionează la subsolul unei case din zona Elisabetin. Vizitatorii pot vedea, pot atinge, pot mirosi şi pot folosi obiectele. Pentru cei mici există o cameră de joacă special amenajată. "Nu am făcut un inventar"

În muzeu se găsesc mii de obiecte, cam tot ce aveau românii prin casă în timpul comunismului: mobilier, haine, obiecte de uz casnic, electronice, telefoane cu disc, decoraţiuni, cărţi, ziare, reviste, bibelouri, accesorii, jucării, discuri, papetărie, steaguri, biciclete, trotinete, patine, schiuri. Nu lipsesc obiectele de baie, chiar şi celebrul săpun Cheia, şi cam tot ce se putea folosi într-o bucătărie, de la sticlele de lapte şi de bere la sacoşele de rafie. “Nu am făcut un inventar. Vin săptămânal obiecte, nici nu mai avem unde să le punem. Oamenii ne aduc fuste de pionieri, cărţi, vederi, ziare, insigne, caiete, pahare... Multe le-am depozitat în pod. Sunt obiecte şi afară, în curte”, se amuză Cizmaş.

Citeşte articolul complet şi vezi galerie foto pe adevarul.ro!

Mai multe