Calendar ortodox 2019, 15 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Elefterie şi maica lui Antia

13 decembrie 2019 20:37   Național
Ultima actualizare:

Sfântul Mucenic Elefterie şi a maica lui Antia sunt prăznuiţi la data de 15 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Elefterie şi a maica lui Antia sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 15 decembrie. Dezlegare la peşte.

Sfântul Elefterie s-a născut într-o familie de nobili din Roma, şi curând după naşterea sa tatăl său s-a prăpădit. Mama sa l-a cunoscut pe Sfântul Apostol Pavel care a învăţat-o despre dreapta credinţă şi a botezat-o cu numele de Antia. E-a şi-a crescut fiul cu bună credinţă şi când i-a venit timpul l-a dat ucenic lui Anichit, episcopul Romei. Acesta, la 15 ani l-a făcut diacon, la 18 l-a hirotonisit preot iar la 20 de ani a fost ales episcopul Iliricului. Nimeni nu s-a mirat că a fost ales episcop la o vârstă atât de fragedă pentru că era înţelept şi un atât de bun cuvântător încât atrăgea la dreapta credinţă pe oricine dorea să vorbească cu el. Mulţi păgâni a adus el la dreapta credinţă şi mulţi s-au botezat numai ascultând dulceaţa vorbelor lui.

Dar diavolul nu putea să-l sufere şi nu ştia ce planuri să mai coacă pentru a îl vătăma pe Elefterie. Împăratul a prins de veste de cele ce se întâmplau în cetate şi l-a trimis pe căpetenia Felix să-l prindă şi săl aducă la judecată. Felix a plecat cu oaste la Iliric şi a intrat în biserica în care Sfântul propovăduia dar când a auzit vorba dulce şi înţeleptă pe care sfântul o grăia a uitat de poruncă şi a rămas să asculte. După ce a ascultat cu mare atenţie cele ce le auzea despre Iisus Hristos a schimbat iuţimea cu blândeţe şi din lup prigonitor s-a schimbat în oaie şi în ucenic. A lăsat deoparte ceea ce-I poruncise împăratul şi a urmat învăţătura lui Elefterie. Totuşi sfântul a vrut să meargă la Împărat aşa că a mers împreună cu Felix şi pe drum, când au ajuns la un râu, l-a botezat. Sfântul Elefterie a stat cu vitejie înaintea împăratului, a trecut peste chinuri şi tortură cu multă rugăciune şi slavă lui Dumnezeu. Căpetenia călăilor, Coremon, în timp ce-l chinuia asculta rugăciunile lui cu atenţie şi deodată s-a oprit, s-a dus l-a împărat şi i-a spus: De ce-l chinuieşti pe Elefterie care nu are nici o vină?

Împăratul s-a enervat tare şi a poruncit ca să fie aruncat în cuptorul pregătit pentru Elefterie, dar Coremon s-a rugat de sfântu-l zicându-i roagă-te pentru mine aşa cum te-ai rugat pentru căpetenia Felix. O oră întreagă a stat Coremon în cuptorul încins şi când l-au scos de acolo era nevătămat, mulţumind şi aducând slavă lui Hristos. Pe Elfterie au încercat să-l de-a la lei numai că ce-a mai înfricoşătoare leoaică, deşi era înfometată, s-a aşezat la picioarele lui şi i-a lins tălpile. Toţi vedeau minunile care se întâmplau în jurul Sfântului Elefterie şi ziceau: Mare este Dumnezeul creştinilor. Până la sfârşit când i-au tăiat capul sfântului. Mama lui Elefterie, Antia, a îmbrăţişat trupul mort al săruta mulţumind lui Dumnezeu pentru sângele fiului său vărsat întru Hristos, iar păgânii aflaţi acolo beţi de sânge au ucis-o şi pe ea cu sabia. Credincioşii din Iliric şi Avola au luat trupurile lor şi le-au îngropat cu cinste.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei

Glasul al 5-lea

Pe Cuvântul Cel împreună fără de început cu Tatăl și cu Duhul, Carele S-a născut din Fecioara spre mântuirea noastră, să-L lăudăm, credincioșii, și să I ne închinăm; că bine a voit a Se sui cu trupul pe Cruce și moarte a răbda și a scula pe cei morți, întru slăvită Învierea Sa.

Cu haină de preot fiind îm­podobit şi cu sângele curgând şiroaie, fericite, ai alergat la Stăpânul tău, Hristos, Înţe­lepte Elefterie, nimicitorul sa­tanei. Pentru aceasta nu în­ceta a te ruga pentru cei ce cu credinţă cinstesc fericitele tale nevoinţe.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei

Glasul al 2-lea

Pe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.

Ca pe o podoabă a preoţilor şi îndemn al purtătorilor de bi­ruinţă, toţi te lăudăm, cuvioase şi te rugăm, Sfinţite Mucenice Elefterie: pe cei ce prăznuiesc sfântă pomenirea ta eliberează-i din multele feluri de nevoi, rugându-te neîncetat pentru noi toţi.

La 15 decembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Coremon;
  • Cuviosul Pavel cel Nou;
  • Sfântul Ştefan Mărturisitorul
  • Sfânta Muceniţă Suzana.
  • Sfântul Mucenic Elefterie Cubiculariu;
  • Sfântul Mucenic Vah cel Nou.
Mai multe