Calendar ortodox 2019, 29 aprilie. Sărbătoarea zilei. Hristos a Înviat! Învierea Domnului, Sfântul Mucenic Gheorghe, Sfinţii Nouă Mucenici din Cizic

28 aprilie 2019 18:39   Național
Ultima actualizare:

Hristos a Înviat! Sfinţii Nouă Mucenici din Cizic sunt prăznuiţi în anul 2019 la data de 29 aprilie în Calendarul ortodox. Învierea Domnului este prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 29 aprilie. A doua zi de Paşti.

Calendar ortodox 2019, 29 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de Biruinţă

Hristos a Înviat! Pentru că anul acesta 23 aprilie a căzut în săptămâna patimilor Domnului Nostru Iisus Hristos, o periadă de tristeţe şi pocăinţă, Sfântul Sinod a hotărât ca Sfântul Gheorghe să fie sărbătorit cum se cuvine a doua zi de Paşte, când se cuvine să ne bucurăm pentru izbânda sa asupa balaurului necredinţei.

Hristos a Înviat! Cetatea Cizicului se afla în Asia şi a primit luminarea într-u Hristos de la neobositul Apostol Pavel pe care l-au purtat paşii şi pe acolo. Nu erau foarte mulţi creştini căci aceştia sufereau prigoane deseori, mai ales de la păgânii împăraţii ai Romei. Când se ridica năpasta asupra lor aceştia căutau adăpost în munţi sau în locuri pustii pentru a scăpa de poruncile guvernatorilor şi de silnicia închinării la idoli care devenea oblicatorie după toanele lor.

În acele vremuri vitrege de dinainte de împăratul Constantin cel Mare cetatea Cizicului  ne-a arătat bărbaţi viteşi, ca stânca în sfânta credinţă cu râvnă după Hristos de ardeau precum profetul Ilie, iar numele lor era: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie şi Filimon. Ei era din diferite ţări i locuri căci dreapta credinţă îi aduna pe toţi la un loc nemai deosebindu-i după naţia de care ţineau, ci era toţi fraţi. Ei nu băgau în seamă groaznicele oridine venite de la Roma şi cu întrăzneală îl propovăduiau pe Hristos Dumnezeu, certând şi mustrând pe cei ce încă mai credeau în idolii diavoli. Arâtând îndrăzneală au atras asupra lor ura Satanei şi slujitorii lui i-au prins ca nişte lupi şi cu sălbăticie şi fără pic de omenie i-au dus la judecată înaintea guvernatorului. Iar vitejii ostaşi ai lui Hristos au stat drepţi înaintea prigonitorilor păgâni cu inima tare şi sufleul plin de dragostea către Dumnezeu. Au fost chinuiţi în fel şi chip, au fost aruncaţi în temniţă, au fost scoşi din nou şi torturaţi. După ce au îndurat mulţi fără să se îndoaie asupritorii lor, ruşinaţi, le-au tăiat capetele. După aceea, când luminatul împărat Constantin a încetat prigonirea şi soarele dreptei credinţe a luminat lumea, credincioşii din Cizic au căutat trupurile martirilor şi le-au găsit neputrezite. Au zidit biserică şi le-au pus întrânsa, în raclă nouă şi acolo multe minuni se săvârşeau. Cine se atingea de raclă primea pe loc tămăduire iar poporul necredincios văzând minunile au început, unul după altul, să primească credinţa adevărată, iar templele au fost dărâmate şi idolii zdrobiţi. Cetatea Cizicului a înflorit cu rugăciunile celor nouă sfinţi, Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie şi Filimon, care se odihnesc acolo.

Troparul Sfinților 9 Mucenici din Cizic

Glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților 9 Mucenici din Cizic

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Ceata cea tare şi luminată a celor nouă mucenici, care ca nişte mărturisitori ai Dumnezeirii Celei în Trei Străluciri, dintru început înaintea Divanului, aceştia au strigat: sângele şi sufletele noastre împreună cu trupurile, ca o jertfă fără prihană aducem Ţie, Stăpâne; numără-ne în Cetele celor Cereşti ai Tăi, ca un Dumnezeu Milostiv.

La 29 aprilie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Nectarie de la Optina;
  • Sfântul Memnon Marturisitorul;
  • Sfântul Ierarh Vasile de Ostrog; 
  • Sfântul Avxivie.
Mai multe