Calendar ortodox 2019, 4 octombrie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Ierotei

3 octombrie 2019 23:25   Național
Ultima actualizare:

Sfântul Mucenic Ierotei este prăznuit la data de 4 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Ierotei este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 4 octombrie. Zi de post.

Sfântul Mucenic Ierotei a fost membru al Aeropagului Atenian când sfântul Pavel a vorbit înaintea lor. Sfântul Ierotei a fost dintre cei care au rămas să-l asculte până la sfârşit alături de sfântul Dionisie. Ceea ce a auzit l-a convins pe înţeleptul Ierotei să primească credinţa creştină şi a devenit primul episcop al Atenei, înaintea lui Dionisie. El a fost un episcop înzestrat cu multe vituţi şi acoperit de harul Duhului Sfânt. A propovăduit Evanghelia lui Hristos cu mari eforturi, a convertit mulţime de păgâni la dreapta credinţă şi şi-a păstorit turma cu multă dragoste. Dionisie Aeropagitul ne spune că şi Ierotei a fost alături Preasfânta Născătoare de Dumnezeu la momentul Adormirii unde a fost dus de îngeri la fel ca apostolii. Sfântul Ierotei s-a remarcat şi ca imnograf căci a scris cântări minunate de Dumnezeu insuflate. S-a sfârşit ca muncenic şi primit în Împărăţia Cerească două cununi cea de mucenic şi de mărturisitor şi cea de episcop.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei

 Glasul al 4-lea

Bunătate învăţându-te şi îmbărbătându-te întru toate, cu bună cunoştinţă, ca un sfinţitor cuvios îmbrăcându-te, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; şi credinţa păzind, stadiul întocmai ai săvârşit, Sfinţite Mucenice Ierotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei

 Glasul 1

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Pe tine, ierarhul Atenei, te lăudăm, ca unii care ne-am învăţat prin tine cele minunate şi negrăite; că te-ai arătat cu­vântător de cântare de Dumnezeu primit. Roagă-te, dar, Preafericite Părinte Ierotei, să ne curăţim de toate greşelile, ca să strigăm: bucură-te, părinte, de Dumnezeu înţelepţite.

 La 4 octombrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Petru din Capitoliu;
  • Sfânta Muceniţă Domnina şi fiicele sale, Verina şi Prosdoca;
  • Sfântul Mucenic Audact şi fiica lui, Calistena;
  • Sfântul Cuvios Ammun Egipteanul;
  • Sfinţii Mucenici Diaconi Faust, Gaiu, Eusebiu şi Herimon;
  • Sfinţii Gurie, arhiepiscopul Cazanului şi Varsanufie, episcopul Tverului.
Mai multe