Calendar ortodox 2019, 6 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului

5 noiembrie 2019 23:46   Național
Ultima actualizare:

Sfântul Pavel Mărturisitorul este prăznuit la data de 6 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Pavel Mărturisitorul este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 6 noiembrie.

În vremea lui Constanţiu, fiul lui Constantin cel mare se răspândise din nou erezia lui Arie şi îi persecutau pe dreptcredincioşi. Când a fost să moară patriarhul Alexandru, credncioşii l-au întrebat pe cine lasă să-i păstorească în continuare. El l-a numit pe preotul Pavel din Tesalonic şi pe diaconul Macedonie. Când au fost să aleagă patriarh, ereticii băgau zâzanie să-l aleagă pe Macarie în vreme ce dreptcredincioşii îl doreau pe Pavel. În anul 336 poporul l-a ales pe Pavel, Macedonie a trecut pe faţă de partea ereziei şi a uneltit să ajungă în scaunul patriarhal. Împăratul, a dat crezare uneltitorilor eretici şi l-a detronat pe patriarh care s-a exilat la Roma. În acea vreme cele nu se separase biserica din Roma de biserica drept-credincioasă. El s-a întâlnit aici cu Athanasie cel Mare, şi el alungat de Constanţiu şi împreună cu Constantin al II-lea, celălalt fiu al lui Constantin cel Mare, a fost repus în scaunul patriarhal de la Constantinopol. Au urmat frământări şi uneltiri, care au dus din nou la surghiunul lui Pavel, cărua nu îndrăzneau să-I facă rău deoarece era iubit de popor, iar Macedonie a urcat în scaunul patriarhal pe care şi-l dorea atât de mult. El îi chinuia şi persecuta pe cei care mărturiseau dreapta credinţă şi Dumnezeirea lui Hristos. De altfel de atunci există oameni care-l neagă pe Hristos Dumnezeu, acea erezie nu a fost stârpită pe deplin niciodată. Pavel a fost exilat în Armenia unde a fost sugrumat cu omoforul său, după ce ereticii au dat năvală peste el în timp ce săvârşea slujba Liturghiei, în anul 351.

Împăratul Teodosie a chemat sinod pentru a blestema şi îndepărta erezia şi a mutat moaştele lui Pavel la Constantinopol pentru a fi cinstite după merit iar în anul 1236 au fost răpite de cruciaţi şi duse la Veneţia unde se află şi acum. 

Troparul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Glasul al 3-leaPentru mărturisirea Dumnezeieştii credinţe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoţi. Strigă împreună cu tine şi Abel către Domnul şi sângele cel drept al lui Zaharia. Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Glasul al 2-leaLuminând pe pământ, ca o stea din cer luminătoare luminezi acum Biserica cea a toată lumea, pentru care şi pătimind, sufletul tău, Sfinte Pavel, ţi l-ai pus şi ca al lui Zaharia şi al lui Abel, lămurit strigă sângele tău către Domnul.

La 6 noiembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Varlaam Hutinski;
  • Sfântul Cuvios Luca;
  • Sfântul Mucenic Nicandru;
  • Sfântul Pavel cel nebun pentru Hristos.
Mai multe