Calendar ortodox 2020, 1 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

31 mai 2020 23:29   Național
Ultima actualizare:

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este prăznuit la data de 1 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 1 iunie.

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a născut în Siria Palestinei aproape de Samaria din neam de greci păgâni în jurul anului 100. El a iubit înţelepciunea şi având mintea isteaţă a învăţat şi retorica şi s-a apropiat de filosofia stoicilor dar nu i-au putut satisface setea de cuunoaştere a lui Dumnezeu. Apoi s-a apropiat de învăţătura peripateticilor dar i-a găsit iubitori de arginţi şi lucruri materiale şi aşa ajuns apropitat de filosofia urmaşilor lui Platon. În cele din urmă a întâlnit un bătrân care i-a vorbit pentru prima oară de Hristos. Setea lui de cunoaştere l-a făcut să caute să cunoască mai mult şi în creştinism a găsit răspusul la toate frămânările lui. După ce s-a convertit la creştinism a plecat la Roma unde a înfiinţat prima şcoală de filosofie creştină chiar în timpul persecuţiilor. În plină prigoană creştină sfântul Iustin a scris o carte în care dovedea înşelăciunea idolilor greceşti şi dovedea adevărul lui Hristos. Alţi filosofi, precum Crescens, neputând să sufere adevărul spus de Iustin în cele ce le spunea la şcoală l-a denunţat că este creştin, deoarece acesta răspândea multe minciuni pe seama creştinilor. Dus la al judecată a fost găsit fără de vină dar Crescens temându-se că a fi eliberat i-a pus otravă în mâncare şi prin înşelăciune l-a învins pe oştaşul lui Hristos.  Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a sfârşit dar în urma lui au rămas numeroase scrieri trecuincioase pline de înţelepciune şi de Duh Sfânt.

Troparul Sfântului Mucenic Iustin Martirul şi Filosoful, a altui Mucenic Iustin şi a celor împreună cu dânşii

 Glasul al 4-leaMucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Iustin Martirul şi Filosoful, a altui Mucenic Iustin şi a celor împreună cu dânşii

Glasul al 2-lea

Cu înţelepciunea dumnezeieştilor tale cuvinte, Iustine, toată Biserica lui Dumnezeu înfrumuseţându-se prin strălucirea vieţii luminează lumea. Iar pentru vărsarea sângelui primind cunună şi înaintea lui Hristos stând împreună cu îngerii, roagă-te neîncetat pentru noi toţi.

 La 1 iunie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Just, Justin, Hariton, Harita fecioara, Ierax;
  • Sfântul Mucenic Evelpist;
  • Sfântul Mucenic Peon;
  • Sfântul Mucenic Valerian;
  • Sfântul Mucenic Firm;
  • Sfântul Mucenic Tespesie.
Mai multe