Calendar ortodox 2020, 27 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon

26 iulie 2020 22:52   Național
Ultima actualizare:

Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon este prăznuit la data de 27 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Pantelimon este între sfinţii zile cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 27 iulie.

Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a trăit, a pătimit şi a fost omorât în timpul domniei împăratului Maximian cumplitul chinuitor de creştini. S-a născut din tată păgân şi mamă creştină. La naştere a primit numele Pantoleon adică “cu totul leu” dar până la urmă a fost schimbat în Pantelimon, adică “întru tot milostiv” pentru că s-a arătat a fi smerit şi plin de milă pentru cei sărmani şi aflaţi în nevoie. Pe cei săraci îi şi miluia după ce îi vindeca fără să le ceară plată şi a împărţit cu dărnicie avera părintească celor care aveau nevoie de ceva. Mama lui, Evula, l-a crescut în dreapta credinţă dar a murit tânără lăsându-l în urmă copil. A mers la şcoală pentru a învăţa filosofia şi medicina, ucenic la un doctor numit Eufrosin, apreciat şi slăvit tămăduitor în vremea sa. Eufrosin îl lua pe Pantelimon cu el deseori în palatele împeriale şi însuşi Maximian sau soţia lui apelau la serviciile lui atunci când sufereau de boală. Adevărul despre vindecare îl învaţă însă de la preotul Ermoloae şi plecând de la el după o seară de cateheză este chemat lângă un copil muşcat de viperă. Amintindu-şi de cele ce l-a învăţat bătrânul preot îl vindecă pe copil rugându-se la Hristos. S-a întors la preot cerându-i să fie botezat. Acesta l-a catehizat şi l-a botezat în numle Sfintei Treimi schimbându-i numele în Pantelimon. Acum tânărul medic era împerună cu tatăl său Evstorghie când un orb a cerut vindecare, iar tânărul l-a vindecat cu numele lui Iisus Hristos, iar tatăl său a fost martor şi a crezut. Pantelimon cobora în temniţele care gemeau de creştini şi le oferea tămăduire trupească şi spirituală. Clevetitorii au aflat şi i-au dat de veste împăratului cu gândul să-i facă rău. Împăratul l-a cercetat pe orbul vindecat şi l-a chemat pe Pantelimon la împărat. Acolo sfântul a vindecat un slăbănog chiar sub ochii păgânilor chiar dacă aceştia îşi încercaseră zadarnic priceperea.  Nu le-a convenit ceea ce au văzut cu ochii lor şi l-au acuzat de vărjitorie şi l-au supus la tot felul de chinuri. Dar tortura nu avea putere asupra lui iar fiarele sălbatice au refuzat să îl atingă. Au poruncit să fie ucis cu sabia şi când l-au dus la execuţie şi l-au lovit sabia s-a îndoit de gâtul său de parcă ar fi fost de piatră pentru că nu îşi terminase rugăciunile. Atunci chiar şi călăii au crezut că Hristos este Dumnezeu dar sfântul Pantelion le-a cerut să ducă la bun sfârşit porunca împărărtească, iar când au lovit a doua oară, din trupul sfântului a curs lapte în loc de sânge.

Troparul Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon

Glasul al 3-lea

Purtătorule de chinuri, Sfinte şi Tămăduitorule Pantelimon, roagă pe Milostivul Dumnezeu să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon

Glasul al 5-leaUrmător fiind Celui Milostiv şi dar de tămăduiri de la Dânsul luând, purtătorule de chinuri şi mucenice al lui Hristos Dumnezeu, cu rugăciunile tale bolile noastre cele sufleteşti vindecă-le, gonind pururea smintelile luptătorului, de la cei care strigă cu credinţă: mântuieşte-ne pe noi, Doamne.

La 27 iulie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

Orbul care a fost tămăduit de Sfântul Pantelimon;

Sfânta Cuvioasă Antuza;

O sută cincizeci şi trei de sfinţi mucenici care au murit în Marea Traciei;

Sfântului Cuvios Manuel; Sfântul Clement de Ohrida;

Sfântul Mucenic Hristodul din Casandra.

Mai multe