Calendar ortodox 2020, 30 octombrie. Sfinții zilei: Sfinţii mucenici Zenovie şi Zenovia

29 octombrie 2020 22:30   Național
Ultima actualizare:

Sfinţii mucenici Zenovie şi Zenovia sunt pomeniţi la data de 30 octombrie în Calendarul ortodox. Sfinţii mucenici Zenovie şi Zenovia sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 30 octombrie. Zi de post.

În ţinutul Ciciliei era un oraş numit Egea. În acel oraş s-au născut Sfinţii Mucenici Zenovie şi Zenovia, din părinţi creştini care i-au crescut cu învăţătură bună şi frică de Dumnezeu. Când s-au prăpădit părinţii lor le-au lăsat lor avere multă, iar ei, ştiind că toate sunt deştertăciune au hotărât să-i urmeze lui Hristos. Zenovia a renunţa la avere şi a jurat să-şi păstreze fecioria pentru mirele ceresc iar Zenovie a împărţit tot ce avea săracilor aflaţi în nevoie şi s-a alăturat lor.  Zenovie îl avea sprijin pe Dumnezeu în lupta cu diavolul care o supăra cu nevoi iar Zenovie a primit darul facerii de minuni şi al tămăduirii rănilor şi ale neputinţelor oamenilor. Bolnavul era vindecat numai prin atingerea lui Zenovie. Aşadar dăruise săracilor averea sa acum le dăruia bolnavilor sănătate. A gonit multe duhuri necurate, am mângâiat pe mulţi cuprinşi de mâhnire şi pe mulţi aflaţi în primejdie a ajutat. Iar minunile pe care le făcea pe mulţi aduceau la Hristos şi mulţi păgâni ajungeau să creadă şi se botezau pe ei şi pe copii lor.Când a început prigoana lui Diocleţian voievodul Lisie a mers Cicilia pentru a îi găsi şi schingiuii pe toţi cei ce-l mărturiseau pe Hristos. Mai întâi i-a prins pe tinerii Claudie, Asterie şi Neon pe care i-a chinuit în multe feluri şi i-a crucificat la poarta cetăţii. Apoi l-a prins pe Zenovie, care acum era episcop, l-a spânzurat de un stâlp a poruncit să fie biciuit. Zenovia a simţit că fratele ei pătimeşte pentru Hristos aşa că a alergat imediat la locul de totrură unde a mărturisit şi ea că este creştină şi că vrea să fie torturată alături de fratele ei.  Călăul a încercat să o facă să renunţe dar ea nu a vrut. Călăul a poruncit să fie dezbrăcată şi biciuită la fel ca fratele său. Apoi a făcut un pat de fier sub care au pus foc mare dar sfinţii aduceau slavă lui Dumnezeu. Aşa că au pus la fiert un cazan şi deşi acesta clocotea sfinţii stăteau liniştiţi şi cântau psalmi.  Obosiţi de tortură călăii i-au dus în afara cetăţii, unde ei au mers cu bucurie, şi le-au tăiat capetele.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Zenovie, Episcopul Ciliciei şi al Sfintei Muceniţe Zenovia, sora sa

Glasul al 4-leaMucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Zenovie, Episcopul Ciliciei şi al Sfintei Muceniţe Zenovia, sora sa

Glasul al 8-leaCa niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.Pe mărturisitorii adevărului şi propovăduitorii dreptei credinţe, pe cei doi după vrednicie să-i cinstim cu cântări de Dumnezeu insuflate, pe Sfântul Mucenic Zenovie şi pe Înţeleapta Muceniţă Zenovia; pe cei împreună vieţuind şi împreună pătimind şi care prin mucenicie, au primit cunună nestricăcioasă.

La 30 octombrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Muceniţă Melitina;
  • Sfântul Marcian, episcopul Siracuzei, ucenicul Sfântului Apostol Petru;
  • Sfinţii Mucenici Alexandru, Cronion, Iulian, Macarie şi alţi treisprezece;
  • Sfânta Muceniţe Eutropia;
  • Sfântul Apostol Cleopa;
  • Sfântul Cuvios Iosif, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfinţii Mucenici Asterie, Claudie, Neon şi sora lor, Neonila;
  • Sfinţii Apostoli din cei 70: Tertie, Marcu, Iust şi Artema; a nouă sfinţi mucenici;
  • Sfântul Mucenic Manuel;
  • Sfântul Mucenic Dometie.
Mai multe