Calendar ortodox 2020, 5 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul

5 iulie 2020 10:29   Național
Ultima actualizare:

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul este prăznuit la data de 5 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 5 iulie.

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul s-a născut în Trapezunt din părinţi creştini de neam bun. Tatăl lui a murit înainte ca el să se nască iar mama sa a murit curând după ce l-a botezat cu numele de Avramie. Rămas singur pe lume a fost crescut de o călugăriţă. În copilărie când se juca împreună cu ceilalţi copii îi plăcea să-şi aleagă rolul de egumen, iar viaţa pe care o ducea era dreaptă căci lua exemplu de la cea care-l creştea şi postea şi se sârguia la rugăciune împreună ea, după puterea lui de copil. Când călugăriţa a trecut la Domnul Atanasie a rămas orfan a doua oară, dar a fost adoptat de un reprezentatnt al împăratului venit în oraş să adune impozite. Acesta l–a dus în capitala imperiului şi l-a dat la şcoli de seamă. Deşi la masa părinţilor săi adoptivi era multă îndestulare el se nevoia hrănindu-se cu legume negătite şi fructe, iar nopatea sta treaz şi se ruga, atunci când era biruit de somn îşi dădea cu apă rece pe faţă pentru a se trezi. A crescut cu împăraţii Nichifor al II-lea Focas (963-969) şi fratele lui Leon iar ce-i doi îl socoteau parte din familie atât  de drag le devenise. A intrat la mănăstire şi se hrănea numai la trei zile. Apoi a primit ascultare să mânânce câte puţin în fiecare zi. El atât de mult ura viaţa cea lumească încât a vrut ca fraţii săi adoptivi să-l uite şi s-a retras în Sfântul Munte şi şi-a schimbat numele, ba mai mult se dădea neştiutor de carte pentru ca nimeni să nu-l recunoască. Până la urmă, Leon, care era general al imperiului, venind la munte să se închine după o importantă victorie l-a recunoscut pe fratele pierdut, dar nu i-a mai cerut să vină în capitală ci doar se întorcea el, ba chiar venea şi împăratul Nichifor pentru a-şi vedea fratele cel îndrăgit. Au dat bani iportanţi pentru construcţia  unei biserici închinate Sfintei Fecioare. Înainte de a muri s-a îmbrăcat în haine de ceremonie şi a inspectat şantierul bisericii iar turla acesteia s-a probuşit peste sfântul şi peste şase muncitori. 5 au murit pe loc dar sfântul îi mulţumea lui Dumnezeu dintre pietrele adunate peste el şi muncitorul Daniil. Prinţii i-au dezgropat iar cuviosul deşi avea doar piciorul rupt a trecut curând la Domnul.Multe minuni s-au petrecut la mormântul lui şi mulţi şi-au găsit vindecare şi alinare.

Troparul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul

 Glasul al 3-leaDe viaţa ta cea în trup s-au minunat cetele îngereşti, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieşit, pururea mărite şi ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ţi-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul

 Glasul al 3-leaApărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!Ca spre un văzător al fiinţelor fără de trup şi ca spre un tâlcuitor cu adevărat, strigă către tine turma ta, de Dumnezeu grăitorule: nu înceta a te ruga pentru robii tăi, ca să fie izbăviţi de ispite şi de primejdii cei ce îţi cântă: bucură-te, Părinte Atanasie.

La 5 iulie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Lampadie;
  • Sfântul Mucenic Vasile şi cei împreună cu dânsul, 70 de mucenici;
  • Sfântul Mucenic Ciprian.
Mai multe