Calendar ortodox 2020, 7 mai. Sfinţii zilei. Arătarea Semnului Sfintei Cruci

7 mai 2020 8:59   Național
Ultima actualizare:

Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim este prăznuită la data de 7 mai în calendarul ortodox. Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim este între sărbătorile comemorate de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 7 mai.

După moartea primului împărat creştin, binecredinciosul şi dreptul împărat Constantin cel Mare, tronul a fost de cel mai vârstnic fiu al lui Constantie. Acesta a căzut în plasa ereziei lui Arie şi a adepţilor acestuia care încă mai tulbura biserica lui Hristos. În dimineaţa zilei de 7 mai 351 a apărut pe cer un semn în formă de cruce luminoasă care strălucea mai tare ca soarele  şi a stat vreme de şapte zile deasupra Ierusalimului. Crucea a stat deauspra Golgotei, Dealul Căpăţânii pe care a fost răstignit Hristos şi avea o dimensiune de aproximaiv 9 kilometri, iar braţele crucii erau egale. Creştinii au alergat la biserică ca să-l preamărească pe Iisus Hristos dumnezeul nostru, iar păgânii, necredincioşii, vrăjmaşii şi hulitorii dumnezeirii lui Hristos s-au umplut de ruşine văzând cât de mare este slava lui Hristos.  Prin acest semn, minunat, Sfântul Chiril, patriarhul Ierusalimului i-a scris împăratului îndemnândul să renunţe la erezie şi să se îndrepte spre dreapta credinţă şi i-a arătat că în Ierusalim mulţi păgâni şi evrei s-au botezat apropiindu-se cu pocăinţă de Hristos.

Troparul Sfintei Cruci, în cinstea arătării ei la Ierusalim

 Glasul al 8-leaChipul Crucii Tale acum mai mult decât soarele a strălucit, care de la Sfântul Munte până la locul Căpăţânii o ai întins, şi într-însa a Ta putere, Mântuitorule, ai luminat, printr-însa întărind şi pe bine credincioşii împăraţi, pe care îi şi mântuieşte totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Hristoase Mântuitorule, mântuieşte-ne şi pe noi.

Condacul Sfintei Cruci, în cinstea arătării ei la Ierusalim

 Glasul al 8-leaApărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!O, de trei ori fericită şi preacinstită Cruce, pe tine lăudându-te şi închinându-mă ţie, acum mă sfinţesc; pe care Hristos înălţându-Se, a mântuit lumea. Deci întâmpină şi mă mântuieşte cu puterea ta şi din toate nevoile mă slobozeşte, ca să strig ţie: Bucură-te lemn fericit.

La 7 mai în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Acachie;
  • Sfântul Mucenic Codrat;
  • Sfinţii Mucenici Rufin şi Satornin;
  • Cuviosul Ioan Psihaitul;
  • Sfântul Mucenic Maxim;
  • Sfântul Nil Sorski.
Mai multe