Calendar ortodox 2021, 31 decembrie. Sfinţii zilei. Sfânta Cuvioasă Melania Romana

30 decembrie 2021 20:41   Național

Sfânta Cuvioasă Melania Romana este prăznuită la data de 30 decembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Cuvioasă Melania Romana este între sfinţii zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 31 decembrie. Harți.

Calendar ortodox 2021, 31 decembrie. Sfânta Cuvioasă Melania Romana

Sfânta Cuvioasă Melania Romana este una din sfintele pe care ni le-a dăruit cetatea Romei. Ea a împlinit în veci pomenite nevoinţe şi a avut strălucite victorii asupra păcatelor. Când a ajuns la vârsta măritişului Melania supăra pe părinţii ei cu prea multe rugăciuni şi pentru că dorea să rămână fecioară. Ei nu erau de acord încât nu aveau alt moştenitor aşa că atunci când a împlinit 14 ani i-au aranjat căsătoria cu un tânăr de 17 ani, de neam bun, pe nume Apelian.

După ce nunta s-a săvârşit ea nu s-a răzgândit şi se ruga de Apelian să o lase să trăiască în curăţie. Plângea şi se ruga de el, îi oferea tot ce avea numai să o lase în pace. El însă nu a ascultat-o aşa ci îşi dorea de la ea un moştenitor, şi-i promitea că după ce o să-i facă un copil vor trăi în curăţie aşa cum îşi doreşte ea. Nu a fost aşa căci Apelian nu s-a ţinut de cuvânt şi a dorit şi un al doilea copil, iar pe Melania a ispitit-o gândul fugii de acasă. Nu a fugit gândind că e păcat să-şi părăsească familia aşa că l-a primit din nou pe Apelian drept soţ. Când a fost să nască, băiatul nu a trăit decât cât să apuce să fie botezat. Iar durerile naşterii nu au lăsat-o pe Melania după naştere ci au continuat. Bărbatul s-a dus la biserică să se roage iar când a venit ea i-a cerut ca de data asta să-şi ţină cuvântul şi să trăiască restul vieţii ca frate şi soră. Apelian o iubea foarte mult şi dragostea pentru ea şi sănătatea ei aşa că i-a promis şi durerile pe dată au încetat. Nu după mult timp le-a murit şi fiica aşa că au rămas singuri. Averea lor era mare aşa că au început a o dărui lui Hristos prin mâna săracilor şi vieţuiau aşa cum promiseseră păzind curăţenia împreună. Cu atât mai mult sunt de admirat întrucât Apelian avea acum 24 de ani iar Melania împlinea 20, iar focul dorinţelor trupeşti arde în tinereţe precum ardeau cuptoarele Babilonului iar averea lor era atât de mare încât nu o puteau vinde la adevărata preţuire întucât nimeni nu avea atât de mulţi bani cât valora doar o casă de-a lor, iar ei aveau case şi proprietăţi peste tot imperiul. Aşa că au început a călătorii la acele proprietăţi unde vindeau tot ce aveau şi împărţeau săracilor. Au mers în Sicilia, în Libia şi Cartagina, au mers şi la Alexandria unde au luat binecuvântare de la Sfântul Chiril, au mers în Egipt şi peste tot pe unde mergeau se nevoiau, citeau atât Vechiul şi Noul Testament de câte trei ori pe an, Sfânta Melania dormea două-trei ore pe noapte şi restul timpului îl priveghea, mânca numai seara iar duminica nu mânca deloc, se putea în slujba tuturor ori unde se afla. Apoi s-a retras la o mănăstire de pe muntele măslinilor din Ierusalim. Spre sfârşitul vieţii a primit de la Dumnezeu şi darul vindecări şi a tămăduit printr-o simplă atigere chiar piciorul împărătesei Evdochia care era scrântit şi împărăteasa nu mai putea atinge pământul cu el. Pe măsură ce îmbătrânea a slăbit foarte dar la îndatoriri nu a renunţat. În ultima zi a vieţii s-a aşezat pe pat şi-a pus mâinile pe piept în semnul crucii şi a adormit întru Domnul la 31 decembrie 439, iar la înmormântarea ei au participat toţi monahii şi toate monahiile din Cetatea Sfântă şi din împrejurimi.

Troparul Sfintei Cuvioase Melania Romana

Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Melania, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Melania Romana 

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă. 

Luminându-ţi-se sufletul cu Luminările Celui Ce ne-a Strălucit nouă din Fecioara, ai strălucit în fapte bune, ceea ce eşti vrednică de laudă. Că împărţind pe pământ avuţia cea stricăcioasă, ai îngrămădit comoară de avuţie cerească şi în sihăstrie ai strălucit lămurit. Pentru aceasta cu dragoste te cinstim pe tine, Preacuvioasă Melania.

La 31 decembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Zotic, hrănitorul de orfani;
  • Sfântul Ghelasie;
  • Sfintele zece fecioare cele din Nicomidia;
  • Sfânta Muceniţă Olimpiodora;
  • Sfântul Gaiu;
  • Sfânta Muceniţă Nemia;
  • Sfântul Mucenic Vusiride;
  • Sfântul Mucenic Gaudentie.
Mai multe