Calendar ortodox 2021, 6 mai. Sfinţii zilei. Sfântul şi dreptul Iov

5 mai 2021 22:10   Național
Ultima actualizare:

Sfântul şi dreptul Iov este prăznuit la data de 6 mai în calendarul ortodox. Sfânta Sfântul şi dreptul Iov este între sfinţii zilei sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 6 mai.

Sfântul şi dreptul Iov a fost unul din bărbaţii cu frică de Dumnezeu, cinstit, corect şi foarte bogat. Este o figură istoricăcare a ţinut fără abatere toate căile dreptăţii, model de răbdare şi încredere în Dumnezeu. Iov era din neamul lui Avraam, unul din fii celui de-al cincelea fiu al lui Avraam, Isav. El avea pe moşia pe pămânul Hus, într-una din marginile Arabiei, era cel mai bogat om din ţinuturile sale şi cu mare credinţă în Dumnezeu. Averea sa care este pomenită la şapte mii de oi, trei mii de cămile, o mie de boi şi cinci sute de măgăriţe, ar putea fi considerată mare chiar şi în ziua de astăzi. El era un om bun, ţinea fapta rea departe de el, şi Dumnezeu îi dăruise 10 copii, 7 băieţi şi trei fete, iar aceştia îi urmau tatălui lor făcând milostenie şi ajutându-şi mereu tatăl în fapta lui cea bună. Când Iov a împlinit 70 de ani, Dumnezeu a îngăduit Diavolului să testeze credinţa lui Iov susţinând că este drept, credincios şi bun pentru că nu-i lipseşte nimic. Aşa că Iov şi-a pierdut într-o singură zi toată averea în dezastre şi incendii, copii i-au murit iar el s-a umplut de bube din cap până în picioare. Biblia consemnază o discuţie între el şi trei prieteni care vin să-l viziteze şi care susţineau că necazurile prin care trece sunt o pedeapsă de la Dumnezeu pentru greşelile vieţii lui, pe pricipiul cunoscut astăzi sub numele de “karma”: fapta bună aduce bunăstare, fapta rea aduce pedeapsa. Doar că Iov ne arată că acest principiu nu poate fi adevărat şi că, fără să fi greşit cu ceva în mod special, îşi păstrează integritatea şi nu îl învinovăţeşte pe Dumnezeu pentru necazurile lui. Povestea lui Iov ne arată că după sufeinţe îndelungi îndurate cu răbdare ajunge să se bucure din nou de bunurile pe care temporar Satana le luase de la el şi confirmă ideea că suferinţa unui credincios nu este nicodată lipsită de sens, şi că răbdarea şi demnitatea cu care îţi accepţi necazul sunt un exemplu pentru cei care te înconjoară, din care ei pot trage învăţăminte de folos. Povestea lui Iov ne dezvăluie nouă tuturor, şi este mai actuală ca nicicodată, că în iconomia mântuirii iubirea cântăreşte mai mult decât corectitudinea. 

Troparul Sfântului şi Dreptului Iov

 Glasul 1

Bogăţia virtuţilor lui Iov văzând-o vrăjmaşul drepţilor, a uneltit a o fura, şi rupând turnul trupului, vistieria duhului nu o a furat; căci a aflat întrarmat sufletul celui fără prihană, iar pe mine şi golindu-mă m-a robit. Deci mai înainte de sfârşit întâmpinându-mă, izbăveşte-mă de cel viclean, Mântuitorule, şi mă mântuieşte.

Condacul Sfântului şi Dreptului Iov

 Glasul al 8-lea

Ca niște pârgă a firii, ţie, săditorul făpturii, lumea Îţi aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca un adevărat şi drept, de Dumnezeu cinstitor şi fără prihană, şi sfinţit arătându-te preamărite, sluga lui Dumnezeu cea adevărată, ai luminat lumea cu răbdarea ta, prearăbdătorule şi preaviteazule; pentru aceasta toţi, de Dumnezeu înţelepţite Iov, lăudăm pomenirea ta.

La 6 mai în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Cuvioşi Mamant, Pahomie şi Ilarion;
  • Sfântul Mucenic Dimitrion;
  • Sfinţii Mucenici Danax, Mesir şi Terinos;
  • Sfântul Mucenic Donat;
  • Sfântul Mucenic Varvar.
Mai multe