Calendar ortodox 2022, 11 septembrie. Sfinții zilei. Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandria

10 septembrie 2022 18:40   Național

Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandria este prăznuită la data de 11 septembrie în calendarul ortodox. Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandria este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 11 septembrie.

Calendar ortodox 2022, 11 septembrie. Sfinții zilei. Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandria

Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandria era căsătorită cu un bărbat credincios pe nume Pafnutie. Ispitită de diavol Teodora a căzut în păcatul adulterului dar pentru că a realizat păcatul a fugit la o mănăstire de călugări unde s-a ascuns și se nevoia cu numele de Teodor. Acolo a dus o viață aspră și smerită practicând nevoința și virtutea, înfrângând neputința femeiască în așa fel că nimeni nu și-a dat seama că e femeie.

Dar dracul nu-i dădea pace și văzându-se pe care să piardă, la mănăstire a sosit o tânără femeie cu un bebeluș proaspăt născut care susținea că tânărul monah Teodor ar fi păcătuit el fiind tatăl copilului. Teodora a văzut în asta ispășirea păcatului ei mai vechi așa că a luat pruncul fără ca să spună cuiva ceva și l-a crescut într-o colibă lângă mănăstire. Văzând smerenia și părerea de rău a lui Teodor după 7 ani l-a chemat înapoi în obște.

Teodor nu a mai trăit decât doi ani și și-a dat sufletul în brațele lui Hristos.  Atunci ei au descoperit că de fapt Teodor este femeie și amintindu-și cum a fost neîndreptățită și cu am îndurat nedreptatea s-au rugat Sfintei să-i ierte slăvind pe Dumnezeu. 

Troparul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria

 Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Teodora, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria

 Glasul 1 

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, și a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, miluește-i pe toți, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Scăpând de noaptea patimilor, de Dumnezeu cugetătoare Cuvioasă Teodora, ai năzuit cu gândul către Soarele Cel Strălucit, omorându-ți săltările trupului cu nevoință. Pentru aceea, te-ai făcut pildă sihaștilor cu viața și îndreptare celor căzuți; pentru aceea, te cinstim.

La 11 septembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Eufrosin Bucătarul Sfinții Mucenici Diodor, Diomid și Didim; 
  • Sfânta Muceniță Ia; 
  • Sfinții Dimitrie și Evantia soția sa și Dimitrian fiul lor.
Mai multe