Calendar ortodox 2023, 13 aprilie. Sărbătoarea zilei. Sfânta și marea zi de joi; Sfântul Mucenic Artemon
Sfânta și marea zi de joi este prăznuită în anul 2023 la data de 13 aprilie în Calendarul ortodox. Sfânta și marea zi de joi este prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 13 aprilie. Denia celor 13 Evanghelii.
Calendar ortodox 2023, 13 aprilie. Sărbătoarea zilei. Sfânta și marea zi de joi
În Sfânta Joi din Săptămâna patimilor se prăznuiesc patru momente importante ale iconomiei mântuirii noastre: Sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taină, Rugăciunea cea mai presus de fire și vânzarea Domnului de către Iuda.
În această zi se citesc Cele 12 Evanghelii și Sfânta Cruce se scoate din altar și se aduce în naosul bisericii, unde rămâne până vineri când este dusă înapoi în altar.
Tot în Joia Patimilor se sfințește Sfântul și Marele Mir, uleiul care se întrebuințează la Taina Mirungerii, sfințirea altarelor și a bisericilor, sfințirea antemiselor dar și pentru reprimirea în ortodoxie a celor căzuți din dreapta credință, dar acest lucru nu se săvărșește în fiecare an, ci doar atunci când se constantă că Mirul nu mai ajunge pentru un an de zile.
Sfânta spălare a picioarelor
Sfânta spălare a picioarelor este despre smerenie. Dumnezeu cu nețărmurita lui putere se smerește pe sine și spală picioarele ucenicilor săi, dar ne și vădește valoare pe care Dumnezeu o dă omului. Spălarea picioarelor este lecția pe care Mântuitorul o dă ucenicilor săi în disputa acestora pentru întâietate. Credinciosul este chemat să spele în fiecare zi picioarele celor de lângă el. Să un ne ridicăm deasupra semenilor noștri ci să ne pune în genunchi înaintea lor și să le îmbrățișăm tălpile ca manifestare a dragostei lui Hristos.
Cina cea de taină
Cina cea de taină a avut loc după ce mântuitorul a spălat picioarele tuturor ucenicilor săi. A început cu Iuda și a terminat cu Petru. La cină le dezvăluie ucenicilor Taina Sfintei Euharistii, taina transformării pâinii și vinului în trupul și sângele Domnului, dar le dezvăluie și că unul dintre ei este cel care-l va vinde.
Rugăciunea din grădina Ghetsimani
După cină, Hristos merge cu ucenicii săi în grădina Ghetsimani unde se roagă pentru Apostoli și pentru credincioși. Acolo mântuitorul supune firea sa cea omenească firii dumnezeiești “Părintele Meu, de este cu putință, treacă de la Mine paharul acesta, însă nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiești" (Matei 26: 39). Așadar Hristos Dumnezeul împreună cu Tatăl și cu Duhul sfânt împreună lucrează pentru mântuirea omenească, iar Hristos omul se supune voinței divine.
Vânzarea lui Iuda
Tot astăzi se amintește și vânzarea Domnului de către ucenicul său, Iuda care este pus în antiteză cu femeia păcătoasă. Primul datorită lipsei lui de pocăință ajunge să-l trădeze și să-și piardă sufletul deși îi era atât de apropiat și primise învățătura la prima mână, pe când cea de-a doua se mântuiește datorită pocăinței sincere deși era printre cei mai păcătoși dintre oameni.
Rugăciunea zilei de joi
Doamne Iisuse Hristoase, Fiule și Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, și cu mare umilință ai spălat picioarele lor și ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine și vin în mâinile Tale Cele Sfinte și binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuși Trupul și Sângele Tău, cu care i-ai împărtășit zicând: „Luați, mâncați și beți, că acestea sunt Trupul și Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălțat la cer și ai șezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărățesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii și ale celor răposați.
Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinți, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curățitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele și să curățească inima și sufletul meu, ca așa, cu vrednicie, cu curăție și cu umilință să mă împărtășesc cu Sfintele Tale Taine, acum și în timpul morții mele, iar în ora despărțirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.
Calendar ortodox 2023, 13 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Artemon
Sfântul Mucenic Artemon este prăznuit la data de 13 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Artemon este între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 13 aprilie. Zi de post.
Calendar ortodox 2023, 13 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Artemon
Sfântul Mucenic Artemon și-a pus viața în slujba lui Dumnezeu. A fost 16 ani citeț, 28 de ani diacon și 33 de ani preot al bisericii lui Hristos. Împreună cu Sisinie, episcopul Laodichiei, au dărâmat templul zeiței Artemis iar când comitele Patrichie a pornit cu oaste ca să-i pedepsească l-au lovit frigurile și nu s-a însănătoșit până ce nu a renunțat să se răzbune pe Sisinie. Apoi comitele a plecat spre Cezareea Palestinei și l-a prins pe Artemon pe care-l urmau doi cerbi și șase măgărie sălbatice. Pentru că nu a ascuns că este creștin ci a mărturisit cu îndrăzneală, a fost legat, iar el a trimis cerbii la episcop să-i dea de veste. Cerbul i-a povestit cu glas omenesc episcopului ce s-a întâmplat și acesta s-a rugat pentru el.
Comitele Patrichie l-a dus la templul lui Esculap pentru a îl obliga să jertfească idolilor iar templul era plin de șerpi veninoși care șuierau de-ți îngheța sângele în vene care erau liniștiți doar de tămâia adusă ca jertfă. Mai marele preoților, la ordinul comitelui a deschis templul și a fugit iar Artemon și-a făcut semnul crucii și a pășit înăuntru fără frică, iar când a ieșit șerpii l-au urmat. Toți cei prezenți erau îngroziți iar Sfântul le-a zis să stea liniștiți pentru șerpii nu au nici o putere și a suflat asupra lor iar aceștia au murit. Văzând acest lucru Vitalis, marele preot, a crezut pe loc în Hristos și până la urmă a ajuns episcop, dar Patrichie s-a mâniat și l-a pus pe sfânt la torturi.
Cerbul care îi dusese vești episcopului Sisinie s-a întors la locul unde Sfântul Mucenic Artemon suferea pentru credința sa i-a lins rănile și i-a dojenit cu glas omenesc pe toți cei prezenți. Patrichie a decis ca sfântul să fie aruncat într-un cazan cu smoală încinsă pe foc dar toți cei prezenți au văzut cum este luat pe sus de îngeri și aruncat în smoala încinsă și s-a topit de nici oasele nu i-au rămas.
Sfântul Artemon a botezat pe mulți iar apoi a primit chemare de la Dumnezeu să meargă în Asia unde pe mulți a luminat. Până la urmă păgânii l-au prins în anul 303 și l-au decapitat iar el și-a primit coroana muceniciei.
Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Artemon, preotul din Laodiceea
Glasul al 4-lea
și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfințite Mucenice Artemon, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
La 13 aprilie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți
- Sfântul Mucenic Dimitrie Peloponisiu;
- Sfinții mucenici Maxim, Cvintilian și Dada;
- Sfântul mucenic Elefterie Persul;
- Sfântul mucenic Teodosie;
- Sfântul mucenic Zoil.
La 13 aprilie în calendarul ortodox 2023 se cinstește
- Icoana Maicii Domnului “Eghiptissa” a Sfintei Maria Egipteanca;
- Icoana Maicii Domnului “Imnul Acatist” de la Mănăstirea Dionisiu;
- Icoana Maicii Domnului din Kiev-Bratsk;
- Icoana Maicii Domnului “Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră”.