Calendar ortodox 2023, 21 aprilie. Sărbătoarea zilei. Izvorul Tămăduirii. Nouă Sfinți Mucenici din Cizic

20 aprilie 2023 20:15   Național

Izvorul Tămăduirii este prăznuit la data de 21 aprilie în calendarul ortodox. Izvorul Tămăduiri este între sărbătorile comemorate de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 21 aprilie.

Calendar ortodox 2023, 21 aprilie. Sărbătoarea zilei. Izvorul Tămăduirii

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii ține trează în memoria noastră o minune care s-a întâmplat la un izvor prin mijlocirea și cu ajutorul Maicii Domnului nostru pentru că Maica Domnului este Izvorul Apei vieții. Sărbătoarea este dedicată Fecioarei Maria de Dumnezeu născătoare și este legată de sărbătoarea Învierii. Pentru că a născut pe Iisus, Maria a devenit și mama noastră și așa cum și-a jucat rolul de mamă pentru Hristos Dumnezeu la fel își îndeplinește rolul de mamă pentru noi credincioșii creștini. 

Vinerea din săptămâna luminată se sărbătorește Izvorul Tămăduirii și are loc sfințirea apei cu care se stropesc bisericile, casele și oamenii. 

Cu puțin timp înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare (457-474) a întâlnit în pădure, în timp ce se plimba în apropierea Constantinopolelui, un bătrân orb care a cerut un pic de apă și îndrumare până în oraș. Când Leon căuta un izvor de apă, a auzit vocea Maicii Domnului care-i spunea să caute apa în mijlocul pădurii și cu acea apă tulbure să-l ostoiască setea bătrânului și să-i spele fața. Leon a ascultat vcocea și a făcut întocmai, iar orbul a început să vadă. După ce a ajuns Împărat al Bizanțului, Leon a construit lângă acel izvor o biserică care a fost distrusă de turci, la 1453, când au cucerit Constantinopole. De-a lungul timpului apa izvorâtă din acel loc pe mulți a vindecat de diferite boli iar în secolul al VI-lea chiar pe împăratul Iustinian cel Mare (527-565) care suferea de o boală grea, a băut apă din acel izvor și s-a tămăduit pe loc. 

Această sărbătoare închinată Maicii Domnului, cinstește titulatura de “Theotokos” adică de “născătoare de Dumnezeu” care-i este atribuită. Sinodul al III-lea ecumenic a arătat că Fecioara Maria este cu adevărat Maica Dumnezeului Nostru. În cultul ortodox fecioara Maria este Preasfânta, Preacurata, Preabinecuvântata, Slăvita Stăpâna Noastră, de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioară Maria. Acest lucru demonstrează că Iisus din Nazaret, fiul Mariei este Domnul nostru Iisus Hristos, Care este Dumnezeu adevărat și Om adevărat, aceste două firi, divină și umană, fiind unite într-o singură Persoană a Sfintei Treimi, Dumnezeu Fiul.

Maica Domnului ocupă loc ales și cu totul aparte în credința ortodoxă fiind cinstită cu supravenerare sau după cuvântul grecesc “hiperdulia”.

Calendar ortodox 2023, 21 aprilie. Sfinții  zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent

Sfântul Ianuarie a trăit și păstorit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian care au dat ordinul persecuției tuturor celor care se închinau la Hristos. Vinovat find de a fi creștin el a fost dus înaintea lui lui Timotei guvernatorul Campaniei.  Mai întâi a încercat să-l doboare din credință cu promisiuni și vorbe bune iar apoi a trecut la amenințări. Pentru că l-a găsit neclintit l-a aruncat într-un cuptor încins dar, ca și cu tinerii din Babilon,  Domnul a trimis pe îngerul său și a răcorit putere focului, Sfântul Ianuarie dănțuind și aducând slavă lui Dumnezeu iar când a ieșit neatins din cuptor l-au acuzat de vrăjitorie. Pentru asta a poruncit să fie legat și bătut până cădea crnea de pe el și pământul de sub el mustea de sânge. Printre martorii supliciului se numărau și Faust diaconul și Desiderie citețul care se bucurau pentru că Sfântul îndura cu tărie suferința dar se întristau pentru suferința la care era supus. Pentru asta ceilalți i-au cunoscut că sunt creștin și i-au pârât guvernatorului care i-a aruncat în temniță, în cetatea Putoli, împreună cu osânditul Ianuarie. Acolo se mai aflau diaconii Proclu și Sosie, dar și Eutihie și Acution.Toți, împreună cu episcopul au fost scoși și aruncați fiarelor, care măcar că erau înfometate Dumnezeu le-a închis gurile și nu s-au atins de ei. Pentru că 5000 de oameni din cei care vedeau aceasta l-au mărturisit pe Hristos, guvernatorul Timotei a poruncit ca arhiereul Ianuarie, diaconii Faust, Proclu și Sosie, citețul Desiderie, Eutihie și Acution să fie tăiați cu sabia. Multe minuni s-au petrecut la moaștele Sfântului Ianuarie, a potolit Vezuviul la o erupție înfricoșătoare iar icoana sa a înviat pruncul abia născut al unei văduve. 

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent și al celor împreună cu dânsul

Glasul al 4-lea 

Dumnezeul părinților noștri Care faci pururea cu noi după blândețile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viața noastră.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent și al celor împreună cu dânsul, precum și al Sfântului Mucenic Teodor din Perga Pamfiliei

Glasul al 3-lea 

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cu ungerea preoției și cu sângele muceniciei v-ați împodobit, Măriților Mucenici Ianuarie și Teodor și întru cele de sus locuind, pretutindenea străluciți. Căutați spre noi, cei ce am venit în Biserica voastră și într-însa neîncetat strigăm: păziți-ne pe noi pe toți, rugând pe Dumnezeu Cel Iubitor de oameni.

La 21 aprilie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Teodor din Perga Pamfiliei; 
  • Sfânta Muceniță Filipia; 
  • Sfânta Muceniță Alexandra, împărateasa; 
  • Sfântul Maximian, Patriarhul Constantinopolului; 
  • Sfântul Atanasie Sinaitul.
Mai multe