Calul românesc „nechează” în Grecia. Carne etichetată greşit a fost descoperită în magazinele elene
UPDATE: Carnea provine dintr-un abator din sudul ţării
Firma bănuită că ar fi exportat carne de cal etichetată ca fiind de vită în Grecia este o unitate mare de producţie din sudul României, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. În prezent abatorul e verificat, iar analizele vor fi gata peste câteva zile, scrie Mediafax.
“Medicii veterinari au luat probe de la unitatea respectivă. În câteva zile vom vedea analizele. E vorba de o unitate mare din sudul României, care exportă vită în Grecia. Ei sunt acreditaţi şi pentru sacrificarea cailor. Au avut un singur export de carne de cal până la această dată în Grecia”, a adăugat ministrul, care a precizat că unitatea respectivă va fi aspru pedepsită dacă se va dovedi că de aici a plecat carnea etichetată necorespunzător.
Autorităţile elene au efectuat nu mai puţin de 26 de teste ADN, descoperind în două cazuri prezenţa cărnii de cal în produse etichetate drept carne de vită congelată, scrie agenţia Mediafax. Aceste două eşantioane provin dintr-un lot de 1.064 de kilograme de carne de vită congelată importată din România, marcată „Frozen beef meat neck” şi „Frozen beef meat topside”. Autorităţile române nu au reacţionat încă la acuzele grecilor, dar e de aşteptat să demareze mai multe controale.
Scandalul iscat în întreaga Europă a deschis ochii autorităţilor din UE, care consideră că au de a face cu o mafie a cărnii de cal. România a intrat în vizorul europenilor, după ce în pastele comercializate în Marea Britanie (lasagna) a fost descoperită carne de cal, în loc de carne de vită. În urma controalelor s-a evidenţiat faptul că numele ţării noastre a fost târât forţat în acest conflict, ceea ce a adus mari prejudicii de imagine României şi producătorilor interni de carne.