Căluţul alb a fost salvat de la moarte şi acum îi ajută pe mulţi copii să spună primul cuvânt

17 noiembrie 2016 21:39   Național
Ultima actualizare:

A fost înfometat, bătut şi plin de cicatrici, dar acum nechează vesel, datorită unor oameni cu suflet mare. Căluţul Oli a fost salvat de la tăiere, a fost tratat şi apoi donat Asociaţiei Horsemotion din Timişoara, devenind un sprijin pentru copiii cu dizabilităţi.

Patrupedul costeliv s-a transformat într-un bidiviu năzdrăvan, la fel ca-n poveştile copilăriei. Mai multe persoane inimoase l-au găsit pe Oli într-o stare jalnică, la o familie de romi. Bătut cu sălbătice, calul alb de-abia se ţinea pe picioare, iar stăpânii îl scoseseră la vânzare pentru a fi tăiat. Patrupedul a fost cumpărat şi donat Asociaţiei Horsemotion din Timişoara, unde a fost tratat cu dragoste. „Recuperarea a fost foarte grea. Vreo opt-nouă luni s-a lucrat în fiecare zi cu el. Şi acum, dacă ridicăm mâna la el, se sperie. A fost un cal bătut şi abuzat”, povesteşte, emoţionată, Erika Weisz, care a pus pe picioare, acum cinci ani, Asociaţia Horsemotion. 

"Micuţii sunt impresionaţi"

Calul alb folosit acum în terapia copiilor cu dizabilităţi are aproximativ zece ani. „E foarte iubit de micuţi şi, încet-încet, îl folosim în terapie. Fiind alb, toate cicatricele se văd negre pe blăniţa lui. Copiii sunt impresionaţi”, spune Erika Weisz.

Cei mici fac progrese uriaşe în preajma animalelor. „Fiecare căluţ e special în felul lui. Calul apare în toate poveştile: nu cred că există vreun copil care să nu-şi fi dorit să fie prinţul de pe calul alb sau prinţesa care să fie luată pe cal”, zâmbeşte Erika. “Calul este un animal impunător şi calm, care îi permite copilului să se apropie de el. Încep să comunice mai întâi nonverbal, apoi copilul începe să verbalizeze. <<Hai!>>, aceasta e comanda dată căluţului pentru a porni. Sunt copii pentru care acesta a fost primul cuvânt rostit. Mulţi părinţi nici nu se aşteptau ca micuţul lor să înceapă să vorbească după doar două-trei şedinţe de hipoterapie”, încheie Weisz.  

Click! spune

În momentul de faţă, în ferma Fundaţiei Horsemotion sunt zece cai. Patrupedele îi ajută pe copiii cu dizabilităţi să facă paşi importanţi spre o viaţă normală.

Vezi mai multe imagini pe adevarul.ro! 

Mai multe