Campanie de testare pentru depistarea Hepatitei C

15 noiembrie 2018 15:27   Național
Ultima actualizare:

O sută de mii de români vor fi testați, până la finalul lunii ianuarie 2019, pentru depistarea virusului Hepatitic C (VHC), în cadrul uneia dintre cele mai mari campanii gratuite organizate în Romania. Evenimentul se adresează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani și se derulează prin cabinetele medicilor de familie din județele Neamț și Bacău.

Testele și materialele consumabile necesare efectuării testării au fost distribuite gratuit în cabinetele medicilor de familie împreună  cu materiale informative despre modalitățile de transmitere a virusului hepatitic C, precum și a riscurilor nediagnosticării și tratării la timp a persoanelor infectate.

“Prin demersul nostru, dorim să acordăm șansa de a se vindeca, beneficiind de tratamentele disponibile azi, în România, persoanelor infectate cu hepatita C care află că suferă de această afecțiune în urma testării.  Conform specialiștilor, rata de vindecare cu aceste tratamente este de peste 95% și pacienții pot evita astfel complicațiile grave care pot interveni dacă nu se tratează la timp”, a declarat președintele Asociației Echitate în Sănătate, Maria Vasilescu, în cadrul evenimentului de deschidere a campaniei, care a avut loc la Bacău.

Bolnavii de hepatita C bebeficiază de tratamente decontate de CNAS

Începând de acum trei ani, sistemul de sănătate din România oferă terapii inovatoare pentru tratamentul Hepatitei C. În prezent, trei scheme de tratament sunt asigurate în cadrul unor contracte cost-volum-rezultat, încheiate de CNAS. În cadrul acestora, pe parcursul unui an, începând cu 1 septembrie 2018, 13.000 de pacienții cu hepatita C cu stadiul de fibroză F1, F2, F3, F4, ciroza decompensată/compensată și pacienți cu insuficiență renală cronică aflați în dializă vor primi tratamentele cele mai adecvate.

Unde se acordă tratamentul bolnavilor nou depistaţi cu hepatita C

Avand în vedere faptul că în județul Neamț nu există centru de tratament pentru Hepatita C, pacienții depistați pozitiv în campania care se desfășoară în acest județ  vor beneficia de tratament  acordat de medicii  specialiști în gastroeneterologie sau boli infecțioase în cadrul centrelor de specialitate prevăzute în cadrul contractelor încheiate de CNAS.

“La nivelul CJAS Neamț există trei spitale publice în care pacienții pot fi monitorizați, cu specialiști de gastroenterologie și de boli infecțioase: în Piatra Neamț, la Târgu Neamț și Roman. Conform legislației în vigoare noi asigurăm atât costurile investigațiilor pacienților care sunt depistați cu Hepatita C, cât și costurile ulterioare necesare terapiei”, a declarat Elena Harpa, președinte CJAS Neamț, la lansarea campaniei de testare în județul Neamț.

În cadrul primei campanie anterioare  din perioada 15 ianuarie 2017  – 28 februarie 2018 au fost testați 16.964 de pacienți internați în 7 dintre cele mai mari spitale din București și din țară. Rezultatele au fost evaluate în funcție de gen și grupe de vârstă (n.r. 18-49 / 50-60 / 60+), respectând confidențialitatea datelor medicale. Campania a evidențiat că  6% (1.013 persoane)  dintre pacienții testați sunt purtători ai  virusului hepatitic C. Ponderea cea mai mare de persoane depistate pozitiv la testare a revenit grupei de vârstă 60+.

Citeşte şi:

Ce tip de hepatită e mai periculos şi cum se previne

Cum pot avea copii cuplurile în care o persoană are hepatita C

Mai multe