Când e Covid-19, când e altă afecțiune? Iată ce alte cauze pot avea simptomele specifice coronavirusului!

25 august 2020 18:33   Național
Ultima actualizare:

Lista oficială a simptomelor Covid-19 devine tot mai lungă. Pe lângă tuse, febră, stare de oboseală, probleme de respirație, pierderea gustului și mirosului, au mai fost raportate și alte manifestări ale bolii, precum dureri de cap, sau musculare, greață, diaree, căderea părului. Nu se manifestă toate în același timp și nu tot timpul se traduc în „coronavirus”. Fiecare simptom în parte poate avea cu totul alte cauze.

Suntem în plină pandemie de coronavirus, ne putem infecta oricând, de oriunde. Cu toții suntem atenți la simptome și nu e de mirare că, la cel mai mic semn de boală, ne gândim automat, cu spaimă, că poate virusul a ajuns și la noi. Dar nu trebuie să uităm că multe alte probleme de sănătate se manifestă cu dureri de cap, greață, tuse sau febră. „Sunt multe microorganisme, multe virusuri care pot da aceste simptome. E drept că, fiind în pandemie, trebuie să ne gândim că poate fi Covid. În acel moment, nu trebuie să intrăm în panică. Panica nu ne ajută, dimpotrivă, ne face să greșim. Trebuie să luăm legătura cu medicul de familie și să ne facem testul”, recomandă medicul Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Spitalul „Matei Balș” din București. Astfel, înainte de a-ți pune singur diagnosticul, e bine să analizezi simptomele apărute cu mai multă atenție pentru a descoperi adevărata lor cauză.

Ce alte cauze pot avea simptomele specifice coronavirusului!

Febra

Temperatura normală a corpului este de 36,5 – 37 de grade Celsius. Când aceste valori au crescut cu 1-2 grade, deja vorbim despre febră. De altfel, în România, cei depistați cu 37,3 grade Celsius la un triaj epidemiologic de rutină sunt automat suspecți de Covid-19. Dar febra are multe alte cauze. Cele mai comune sunt: o infecție în organism (sinuzită, infecție dentară, viroză - caz în care creșterea temperaturii este un semnal că organismul luptă cu boala), modificările hormonale, stresul sau pur și simplu statul în soare mai mult timp.

Tusea

În caz de infecție respiratorie, organismul secretă mucus în exces. Covid-19, ca și alte virusuri, afectează celulele din pasajele bronșice care au rol de curățare a acestui mucus. Așa apare tusea, care este modalitatea organismului de a elimina substanțele iritante (în acest caz mucusul) din căile respiratorii. Totuși, oamenii au tușit de când lumea, iar cauzele sunt variate: poate fi debutul unei răceli de sezon, poate fi dată de alergii, de aerul prea uscat din cameră sau de fumat. Refluxul esofagian este responsabil de 25% din cazurile de tuse și, de asemenea, unele medicamente antihipertensive pot da tuse uscată, iritativă.

Problemele respiratorii

Simți că respiri mai greu, că ți-ai pierdut mirosul? Cauza poate fi Covid-19, dar și alte posibile afecțiuni. În special în sezonul rece te poți alege cu nas înfundat de la o banală răceală. Sinuzita care apare după o răceală prost tratată dă și ea probleme respiratorii, dureri de cap, în special la aplecare. Cei care au deviație de sept sau polipi se pot confrunta de asemenea cu dificultăți de respirație. Nu în ultimul rând, alergiile și variațiile de temperatură pot sensibiliza căile nazale.

Durerile de cap

Au fost și ele, recent, introduse pe lista oficială a simptomelor de coronavirus. Trebuie să ne ridice semne de întrebare, numai că sunt atât de banale și de frecvente, încât cu greu le putem descoperi cauza. Mai ales că acum, vara, când apar mai des. O primă cauză ar putea fi variațiile de temperatură. Trecerea de la peste 33˚C, câte sunt afară, la încăperi sau autoturisme unde stai în bătaia aerului condiţionat, la 22-25˚C, îţi poate da dureri de cap. Presiunea atmosferică ridică şi ea probleme celor care sunt meteo-sensibili. În al treilea rând, soarele prea puternic dilată vasele de sânge, tensiunea creşte, ducând la pulsaţii în zona capului. Durerea mai poate apărea pe fondul deshidratării, stresului, problemelor stomatologice sau al suprasolicitării ochilor, la serviciu.

Greața și diareea

Tot acum, vara, ne mai putem confrunta cu o problemă de sănătate care se manifestă prin greață, vărsături, dureri abdominale, febră, dureri de cap și stare generală de rău. Vorbim despre toxiinfecție alimentară, ale cărei simptome aseamănă cu cele ale coronavirusului. Vara, riscul de a face o toxiinfecție e mai mare din cauză că alimentele se alterează ușor la căldură. Înainte de a te panica și a-ți pune diagnosticul de Covid-19, gândește-te ce ai mâncat, ce ai băut. Poate ai gustat fructe direct de la tarabă sau nu le-ai spălat bine, poate ai cumpărat mâncare de la vânzători ambulanți, poate ai băut apă de la vreo țâșnitoare sau de la robinet.

Dureri musculare, oboseală, stare de epuizare

Pot fi date de o gripă obișnuită, de perioadele suprasolicitante (fizic și emoțional), dar sunt și semnul unui organism slăbit.

După cum vezi, simptomele specifice Covid-19 pot avea cauze multe și variate. E important să analizezi aceste simptome într-un context general, să te gândești ce ai făcut, ce ai mâncat, ce alte probleme de sănătate ai. Probabilitatea să fie coronavirus crește dacă circuri frecvent prin locuri aglomerate, nu îți dezinfectezi frecvent mâinile și obiectele pe care le porți cu tine (telefon, portmoneu, chei), nu porți încontinuu mască, ai fost în vacanță, ai intrat în contact cu persoane necunoscute sau bolnave, profesia ta impune lucrul cu publicul.

Mai multe