Când începe postul Paştelui ortodox și care este ultima zi în care se consumă carne

11 februarie 2020 14:57   Național
Ultima actualizare:

Postul Paştelui începe în acest an la data 2 martie fiind precedat ca de obicei de “săptămâna albă” adică o săptămână în care nu se mănâncă carne ci numai lapte şi produse din lapte, ouă şi peşte. Postul Paştelui începe la 2 martie în acest an.

Duminică 23 martie este ultima zi în care creştinul ortodox se înfruptă din carne, pregătindu-şi astfel sufletul şi trupul pentru cel mai aspru post de peste an, postul Învierii Domnului, în următoarea săptămână bucurându-se de proteina din brânză, lapte şi produse din lapte, ouă şi carne de peşte. Postul nu se ţine din obligaţie, postul este o modalitate prin care creştinul îşi arată dragostea faţă de Hristos. Prin aceasta înţelegem că postul nu este scopul, este modalitatea prin care ne apropiem de Dumnezeu, renunţând de bună voie la ceva ce ne aduce plăcere şi ne bucură simţurile şi însemnă că dacă urmezi o dietă vegetariană nu înseamnă că posteşti, postul fiind un sacrificiu, o formă de jertfă a trupului şi a voinţei. Cele 6 săptămâni de post, adică 42 de zile, se încheie de fapt în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, după aceea urmând postul Săptămânii Patimilor în care nu se cuvine a consuma mâncare de dulce. În această săptămână, care este o încununare a postului Paştelui, ar trebui să intrăm într-o stare de comemorare, de apropiere şi de trăire a Sfintelor Patimi ale Mântuitorului Hristos, pentru ca în noaptea de Învierii să ne bucurăm de biruinţa vieţii asupra morţii, de biruinţa asupra păcatului şi asupra iadului.

Ce este de fapt Postul Paştelui

Postul este în general înţeles ca o anumită abţinere de la anumite mâncăruri pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Totuşi postul trebuie privit ca o perioadă de sacrificiu, o nevoinţă trupească neapărat însoţită de o atenţe mărită în plan duhovnicesc. Sfinţii Părinţi consideră că postul de mâncare este fără nici un folos dacă nu ţinem cu adevărat şi un post spiritual. Sfântul Vasile cel Mare n-a lăsat atât de furumoasele cuvinet despre post: „Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale şi închisori. Postul i-ar ajuta pe toţi să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginţi, lăcomia şi orice vicleşug. Postul ne face asemenea cu îngerii”.

Postul Paştelui este sacrificiu, jertfă adusă lui Hristos

Postul este negarea negaţiilor. Negaţiile le ştim, postul este vremea în care le negăm. Postul este o perioadă în care credinciosul îşi impune voinţa asupra nevoilor trupeşti, este un simbol al sacrificiului şi dedicaţiei omului în încercarea de a asemui îngerilor care nu au nevoie de hrană. Postul însoţit de rugăciune sunt armele cele mai de seamă cu care ne-a înarmat Hristos pentru a lupta şi a îl înfrânge pe cel rău, cele două împreună fiind fructul împreună lucrării omului cu Dumnezeu şi cheia duhovnicească care ne ţine pe poteca îngustă a drumului spre Mântuire.

Ai voie să faci sex în postul Paştelui Ortodox?

Nu este nimic rău şi nici un păcat în împreunarea între soţ şi soţie, dar postul Paştelui este o perioadă în care poţi lua o pauză. Aşa cum muzica nu este un sunet continuu, un zgomot care nu se mai opreşte, ci este o succesiune de sunete întrerupte armonios de scurte perioade de linişte la fel postul poate fi perioada de linişte din timpul legăturii carnale a bărbatului cu femeia, care nu sărăceşte în acest fel relaţia, ci o ajută să se împrospăteze.

Mai multe