Când poți dona plasmă în funcție de vaccinul făcut. Ultimele date venite de la Ministerul Sănătății
Pot dona plasmă după ce m-am vaccinat împotriva Covid-19? Răspunsul celor de la Ministerul Sănătății este da. Doar că diferită perioada de la vaccin la vaccin. La Pfizer și Moderna se doonează la 7 de zile de la rapel, iar la AstraZeneca după 4 saptămâni.
Persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate și folosite în România pot dona plasmă. De asemenea, pot dona și sânge sau trombocite după vaccinarea anti Covid-19.
Donare plasmă. Vaccinurile folosite în România nu conțin virus viu atenuat
Vaccinații nu au o contraindicație referitoare la donarea de plasmă sau sânge, cât timp întrunesc criteriile de eligibilitate pentru donare.
O persoană vaccinată poate dona dacă nu suferă de boli acute sau cronice care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent.
Pentru vaccinurile anti Covid-19, aprobate în România, nu există nici o contraindicație în ceea ce privește donarea de plasmă sau sânge, pentru că nu conțin virus viu atenuat.
Astfel, o persoană vaccinată poate dona plasmă, sânge sau trombocite după vaccinarea cu vaccinul produs de Pfizer & BioNTech sau Moderna, dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome sau au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom. În cazul vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasmă, sânge sau trombocite după 4 săptămâni de la administrarea unei doze.
Donare plasmă. Criteriile recomandate de Comisia Europeană
În ceea ce privește donarea de plasmă convalescentă, plasmă bogată în anticorpi, ce poate fi folosită pentru tratamentul celor infectați cu coronavirus, Comisia Europeană recomandă respectarea următoarelor criterii:
- Aceasta să fie recoltată de la persoanele care au trecut prin boală (au cel puțin un test PCR pozitiv);
- Nu au trecut mai mult de 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2;
- Au trecut cel puțin 14 zile de la dispariția simptomelor sau (în cazul formelor asimptomatice) au trecut cel puțin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ.
- În cazul în care persoanele s-au și vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare menționate anterior.
Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin mail sau în la unele centre de transfuzie prin intermediul unor aplicații mobile, precum Donorium.
Citește și:
Aglomerație la donat plasmă. Se fac programări cu o săptămână înainte
Tot ce trebuie să știți dacă vreți să donați plasmă: condiții, facilități, centre de donare