Când râzi gândește-te la acest moș. El a inventat „fața zâmbitoare”

2 octombrie 2015 8:15   Național
Ultima actualizare:

Butonul „Smiley”, pe care azi în folosim atât de des în comunicarea online, este creația artistului american Harvey Ball. Nașterea „feței zâmbitoare” are o poveste incredibilă și rămâne în istoria recentă drept un eveniment care a reușit să stingă un conflict de muncă ce se anunța unul răsunător.

Totul a început în 1963, când compania de Asigurări de Viață Worchester, Massachusetts, a preluat în portofoliul său compania de garantare mutuală din Ohio. Achiziția a dus la scăderea moralului angajaților, care amenințau cu o revoltă. Atunci, Harvey Ball, în calitate de artist liber profesionist, a fost angajat să găsească o soluție pentru a contribui la  creșterea moralului salariaților și la stingerea conflictului de muncă ce se anunța. Astfel, Ball a creat „fața zâmbitoare” de azi, însă atunci ea avea un ochi mai mare și unul mai mic. Logo-ul a fost imediat acceptat de consiliul director al companiei, care l-a plătit pe autor cu 45 de dolari. Smiley a devenit repede emblema companiei și nelipsit de pe birourile sau din piepturile angajaților. Până în 1971, în SUA s-au vândut peste 50 de milioane de insigne cu această pictogramă, care a devenit o emblemă pe întreg globul.

Azi ai și mai multe motive să zâmbești, căci 2 octombrie este Ziua Internațională a Zâmbetului. În numeroase orașe din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud se organizează manifestări ce includ spectacole cu clovni, picturi pe față, prezentări de povești, teatru de păpuși, concursuri de baloane, manifestări care să stârnească zâmbete. Marcată pentru prima dată în 1999, în orașul natal al lui Smiley, din Worcester, ea a continuat să fie aniversată și în anii următori devenind cunoscută în întreaga lume. Fundația Harvey Ball World Smile, creată după decesul acestuia în 2001, a devenit sponsorul oficial al Zilei mondiale a zâmbetului, scrie worldsmileday.com.

Mai multe