Când se emite ”cod roșu” de vreme rea. Totul despre codurile meteo
Din 2007, meteorologii au început să emită ”coduri meteo” de intemperii. Ne-am obișnuit să fim anunțați din când în când că este ”cod galben” sau ”cod portocaliu”. Click! vă spune când se emit astfel de avertizări meteo.
Din anul 2007, România face parte din grupul celor 29 de tari care au a aderat la sistemul Meteoalarm din Europa care monitorizează fenomenele meteo de pe continent. Tot de atunci, meteorologii ANM emit coduri meteo care ne avertizează că vremea se va schimba radical, de cele mai multe ori distructiv și periculos pentru oameni.
În cazul în care apariția fenomenelor periculoase este estimată a se produce în următoarele 3 până la 6 ore, sunt emise avertizările pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip “nowcasting”).
Hărțile meteorologilor sunt colorate în verde când nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.
Fenomene meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.
Când se emite ”cod portocaliu”
Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.
Când se emite ”cod galben”
Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.
Sursa: ANM
Citește și Ce este ceaţa şi de ce apare? Cum explică specialiştii acest fenomen banal
Citește și Cum este vremea în luna mai, în România. Recorduri de temperaturi