Capitala este în alertă de gripă aviară

10 februarie 2017 11:19   Național
Ultima actualizare:

Ceea ce părea o utopie, este acum realitate: aviara este în București. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a anunțat în această dimineață că analizele au confirmat gripa avaiară la cei cinci pescăruși găsiți morți pe malul Lacului Grivița din sectorul 1 așa că orașul a intrat în carantină. A fost înființat un comandament special la nivelul Primăriei Capitalei iar Directia Sanitar — Veterinară si pentru Siguranța Alimentelor București (D.S.V.S.A) a stabilit o zona de supraveghere sau monitorizare de 10 kilometri în jurul zonei unde au fost descoperite cazurile de gripa aviară

Aceasta zonă de supraveghere cuprinde Sectoarele 1, 2, 5 si 6, precum și localitățile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogoșoaia, Chitila, Dragomirești Vale și Chiajna din județul Ilfov.

Potrivit unui buletin de analiză emis de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animală București, a fost confirmată influența aviara la cinci pescaruși găsiți morți pe malul lacului Grivita, în aval de barajul Străulesti.

„M-am asigurat că Planul de Masuri aprobat de catre Centrul de Combatere a bolilor al Municipiului Bucuresti va fi aplicat cat mai urgent. La nivelul Primariei Capitalei functioneaza începând de ieri o celulă de criza formată din reprezentanții ALPAB, ai Poliției Locale, ai ASSMB, ASPA, DGASMB. Conform specialistilor, nu există un risc imediat de transmitere la om a virusului gripei aviare, însă reprezentanții Municipalitatii cu responsabilități în implementarea măsurilor asumate, vor acționa pentru a preintampina raspandirea bolii si vor comunica permanent cu toate instituțiile implicate în acest proces"a încercat Gabriela Firea să liniștească lucrurile printr-un comunicat.

Municipalitatea a anunțat că managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a anunțat că"nu există un risc imediat de transmitere la om, dar suntem obligați să luăm toate măsurile care se impun conform legislației internaționale, pentru a impiedica apariția unui virus gripal recombinat (adica virus gripal aviar+virus gripal uman) care ar putea afecta populatia umană".

Administratia Lacuri Parcuri si Agrement a trecut la supravegherea păsărilor sălbatice din parcurile și de pe lacurile din cel mai mare oraș al țării pentru a depista orice nou caz de pasăre moartă

Mai multe