Capitala intră în scenariul roșu. Rata de infectare în București a trecut de 3 la mia de locuitori. Unde ai nevoie de certificatul verde

22 septembrie 2021 13:21   Național
Ultima actualizare:

Capitala intră în scenariul roșu, după ce rata de infectare a trecut de 3 la mia de locuitori, conform informațiilor furnizate de Prefectura București. Astfel, așa cum s-a stabilit pentru localitățile în care rata de infectare este peste 3 la mie, dar nu depășește 6 la mie, accesul în restaurante, săli de spectacole sau evenimente private se va face doar pe baza certificatului verde COVID.

Incidența cazurilor COVID-19 la mia de locuitori a crescut la 3,3 la mie, de la 2,91 cu o zi în urmă, a anunțat subprefectul Capitalei Antonela Ghiță, care urmează să convoace Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, pentru a adopta hotărârea cu noile restricții, potrivit Hotnews.ro.

În Capitală, incidența cazurilor COVID-19 la mia de locuitori a trecut vineri, 17 septembrie, de pragul de 2.

În localitățile în care rata de infectare trece de 3 la mia de locuitori accesul în unele spații publice și la evenimente este permis doar cu certificat verde COVID.

Certificatul verde COVID este folosit pentru călătoriile în Uniunea Europeană și a devenit obligatoriu de luni și în România, în localitățile unde incidența cazurilor de coronavirus este între 3 și la 6 la mia de locuitori, pentru accesul în baruri, restaurante, evenimente private, spectacole, concerte.

Și copiii cu vârsta de peste 6 ani vor avea nevoie de certificatul verde pentru a merge cu părinții la restaurant, la nuntă sau la alte evenimente.

Cum este folosit certificatul verde Covid

În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,

care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,

care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Singurii exceptați la prezentarea dovezilor privind testul PCR sau antigen, trecerea prin boală sau vaccinarea contra Covid sunt copiii ce au mai puțin de 6 ani.

Măsurile incluse în Hotărârea de Guvern pentru localitățile care intră în scenariul roșu

De asemenea, în cazul județelor/localităților cu incidența cuprinsă între 4 și 6 la mia de locuitori, operatorii economici care desfășoară activitatăți cu publicul în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

Citește și:

Cum este folosit certificatul verde Covid când rata infectarii depășește 3 la mie. Cine îl verifică la mall

Mai multe