Capitala, raiul hoților de mașini! Se sparg câte 6 pe zi. Sfaturi de la polițiști
Furturile din parcări sunt din ce în ce mai multe. În București, cel puțin, sunt anunțate șase spargeri pe zi. Practic, se fură la greu oglinzi, ștergătoare, capace, roți de la mașini, dar și obiecte lăsate pe banchetă.
Şase maşini sunt sparte, zilnic, de hoţi, în Capitală. Iar acestea sunt doar cazurile raportate, pentru că în realitate cifrele ar fi de două ori mai mari, spun poliţiştii.
Chiar și așa, furturile înregistrate în 2018 se ridică la aproximativ 2.000, iar cele mai multe au avut loc în sectorul 2, aproape 550 de cazuri.
Cele mai multe spargeri s-au dat în sectorul 2
În topul spargerilor, urmează sectorul 3 cu 500 de cazuri, sectorul 5, cu peste 400 de cazuri și sectorul 6 cu 270 de cazuri. Șoferii s-au plâns că au rămas fără componente auto, dar și fără obiectele lăsate pe banchete:gen laptop-uri, telefoane sau poșete.
O cameră de supraveghere din sectorul 2 l-a surprins pe un hoţ din maşini în plină acţiune. Se vede în imagini cum dă târcoale autoturismului, se uită atent pe geam, apoi în jur, ca nu cumva să fie martori, și începe să umble la portieră. Reușește să o deschidă, fură ceva și o ia la goană.
Avocatul Adrian Ccuculis a rămas fără oglinzile retrovizoare
Una dintre victimele hoților a fost chiar avocatul Adrian Cuculis. Pe 18 ianuarie, a parcat bolidul, un Mercedes Gle Pagiba, în parcarea cu plată a mall-ului AFI Cotroceni și când a revenit nu mai avea oglinzile retrovizoare. Potrivit acestuia, paguba se ridică la peste 4.000 de lei.
Tot luna acesta, zece mașini parcate într-un complex rezidențial din sectorul 3 au fost găsite vandalizate. Le lipseau tot felul de componente, inclusiv roțile.
Hoții fură și roțile mașinilor
Și anul trecut, proprietarul unei mașini de lux, din București, care se afla plecat vacanță, și-a găsit autoturismul pe butuci. Peste noapte, hoții i-au luat roată cu roată. De o asemenea pățanie a avut parte și un ieșean, în urmă cu câțiva ani, dar și un sucevean.
Chiar și șeful Direcției de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi,Valentin Popescu. A avut parcat Mercedes-ul pe o stradă din Drobeta-Turnu Severin și l-a găsit pus pe bolovani.
Jantele se află pe locul al treilea în preferinţele hoţilor, urmate de ştergătoare şi oglinzi laterale.
Infractorii lăsați liberi, cauza numeroaselor spargeri
”Au pus în libertate infractori recidivişti care practic au un mod de operare de acest tip şi sigur una dintre cauze este punerea în libertate a unor infractori. A doua cauză este lipsa poliţiştilor din schemă. Avem majoritatea inspectoratelor, inclusiv poliţia Capitalei, care funcţionează pe un deficit de 20% în organigramă. Trei, lipsa iluminatului public, lipsa unor sisteme de pază adecvate în parcări”, a explicat Dumitru Coarnă, preşedintele sindicatului poliţiştilor, valul de furturi.
Sfaturi de la polițiști ca să vă păziți mașina
Componentele auto furate se vând apoi „la negru”, tocmai de aceea polițiștii vă sfătuiesc să inscripţionaţi numărul de înmatriculare pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii, oglinzi). În felul acesta se vor vinde mai greu. Iată alte sfaturi de care trebuie să țineți cont!
- Parcaţi maşina, dacă este posibil, astfel încât să o puteţi vedea din locuinţă, în locuri iluminate şi cât mai circulate;
- Montaţi un sistem de alarmă antifurt, de cele mai multe ori costă mai puţin decât paguba suferită;
- Schimbaţi imediat sistemele de siguranţă ale autoturismului, dacă aţi pierdut sau vi s-au sustras cheile acestuia;
- Utilizarea marcajelor permanente de tip lac ultraviolet şi gravura în sticlă descurajează hoţii. Acestea se pot face la vedere, pe geamuri şi portiere, dar şi în locuri ascunse, cunoscute doar de proprietar;
- Pe toate roţile autoturismului fixaţi dispozitive antifurt;
- Pentru eventuale reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate sau meşterilor ocazionali. Se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine;
- În situaţia în care aţi devenit victima unui furt de componente auto, iar autorii v-au contactat cu propunerea de a plăti o sumă de bani în schimbul recuperării acestora, nu vă angajaţi în acest schimb pe cont propriu;
- Nu cumpărați componente de autoturisme de la persoane necunoscute şi la preţuri derizorii. În felul acesta, încurajaţi hoţii şi spărgătorii.