Carabulea a lăsat cu ochii-n soare un milion de şoferi
Peste 1,3 milioane de persoane care au încheiat contracte de asigurări la Carpatica au rămas acum cu poliţele fără acoperire. Asta după ce Consiliul de Administraţie al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizaţia de funcţionare a societăţii Carpatica Asig şi a deschis procedura de intrare în faliment.
De miercuri, firma nu mai poate emite poliţe, iar pentru cele deja emise clienţii trebuie să depună cereri de denunţare a contractelor. “Asigurătorul trebuie să ia toate măsurile pentru notificarea asiguraţilor atât cu privire la posibilitatea acestora de a denunţa contractele, cât şi cu privire la dreptul lor de a recupera primele de asigurare, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării valabilităţii acestora”, a transmis ASF. În această situaţie sunt nu mai puţin de 1.310.852 de asiguraţi, din care 90% sunt şoferi cu poliţe RCA. În caz de accident, victimele îşi vor recupera foarte greu daunele. Plăţile pentru dosarele de daună vor putea fi făcute abia după ce falimentul va fi confirmat de instanţă, definitiv. Dosarele de daună se vor depune tot la Carpatica Asig, însă despăgubirea va veni de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Aici se va depune şi cererea de despăgubire. Aceasta va fi analizată de o comisie de specialitate, iar păgubiţii vor primi maximum 100.000 de euro. Potrivit profit.ro, la Carpatica Asig există în acest moment aproximativ 26.000 de dosare de daună, iar valoarea medie a daunei este de 1.500 de euro.
Carpatica Asig a fost înfiinţată în 1996 şi este controlată de Ilie Carabulea. Omul de afaceri, împreună cu fiul său şi alţi cinci inculpaţi, a fost acuzat de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani. Carabulea a fost condamnat la începutul acestui an la şase ani şi cinci luni de închisoare cu executare.
Astra Asigurări, cel mai răsunător faliment
Acesta nu este primul faliment din lumea asigurărilor. Cea mai răsunătoare a fost prăbuşirea gigantului Astra Asigurări, care acoperea 20% din piaţa asigurărilor din România. În august 2015, ASF a decis să ceară falimentul Astra Asigurări, liderul pieţei RCA la acea vreme, iar în 28 aprilie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat, oficial, falimentul. La acea vreme, păgubiţii aveau deschise aproape 60.000 de dosare de daună. Abia din aprilie 2016 au început să se plătească primele despăgubiri.