Care este diferența între scenariul roșu și carantină. Când se închid școlile
Avem trei scenarii după care ne ghidăm viața în pandemie: verde, galben și roșu, dar și carantina. Toate au legătură cu rata de infectare. Cu cât este mai mai mare, cu atât restricțiile impuse de autorități sunt mai mari. Sunt mulți români care confundă scenariul roșu cu carantinarea zonei, tocmai de aceea Click! vine cu precizări.
Localitățile aflate în scenariul verde nu au nici o problemă. Rata de infectare cu coronavirus este mică, sub 1 la mia de locuitori, astfel că toți elevii merg la cursuri, restaurantele, teatrele, cinematografele sunt deschise.
În scenariul galben, când incindența de îmbălnăvire în ultimele 14 zile este între 1 și 3, deja apar primele restricții.
În sensul că școala este frecventată doar de către elevii claselor 0-4 și terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal.
La grădiniță se merge în continuare. Localurile rămân deschise la 30% din capacitate.
În scenariul roșu, treaba se complică. Rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori, astfel că se impun măsuri mai drastice.
Restaurantele și cafenele se închid la interior, la fel și spațiile culturale, sălile de jocuri de noroc, este interzisă organizarea în aer liber a festivităților, concertelor, târgurilor de orice fel.
În schimb, elevii merg la școală tot ca în scenariul galben, la fel și preșcolarii.
Abia atunci când localitatea depășește rata de infectare de 6 la mia de locuitori și întră în carantină, toate unitățile de învățământ se închid, iar cursurile trec în online.
Și rămân în vigoare măsurile din scenariul roșu, doar că terasele restaurantelor își opresc activitatea.
Restricțiile care apar în localitățile aflate în carntină
În plus, apar noi restricții.
- în perimetrul vizat de carantină este strict interzisă intrarea/ieşirea în/ prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere;
- circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator;
- declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității;
- totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri;
- este limitat programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20.00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop;
- este limitat numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică;
- în cazul centrelor comerciale și a parcurilor este limitat accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare;
- în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale;
- începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.
Localitățle din România aflate în carantină
Timișoara se află în carantină, încă de sâmbătă, pentru a doua oară, la fel și patru localități din Timiș: Ghiroda, Giroc, Moșnița Nouă și Dumbrăvița.
În Ilfov sunt încă mai multe orașe și comune carantinate: omuna Clinceni, Dobroești, Fundeni, Bragadiru, Chiajna, Dudu, Roșu, Cornetu, Buda, Otopeni, Berceni, Brănești, Islaz, Pasărea, Vadu Anei, Popești-Leordeni, Tunari, Dimieni, Domnești, Jilava, Pantelimon și Voluntari.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov a decis, în şedinţa de duminică seară, să propună şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, intrarea în carantină a localităţilor Chitila, Ciorogârla, Corbeanca şi Măgurele, a declarat astăzi, 22 martie, Daniel-Tudorel Zamfir, prefectul judeţului Ilfov.
Iar prefectul Capitalei, Alin Stoica, nu exclude faptul ca și Bucureștiul să fie carantinat odată depășită rata de infectare de 6 la mia de locuitori. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, rata în Capitală a ajuns la 5,67.
Citește și:
Ministrul Sănătăţii nu exclude carantinarea Capitalei, dacă rata de incidenţă trece de 6 la mie
Municipiul Bacău intră în scenariul roşu. Restaurantele se închid la interior