Care sunt simptomele cancerului pulmonar, boala de care suferea Florina Cercel

30 iulie 2019 13:47   Național
Ultima actualizare:

Cancerul pulmonar, boala de care suferea actriţa Florina Cercel, este responsabil cu unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial. Afecţiunea este greu de detectat pentru că nu cauzează simptome în stadiile incipiente. Totuşi, o tuse persistentă, junghi toracic, expectoraţie cu sânge sau greutate în respiraţie sunt simptome care ar trebui spuse medicului.

Cancerul pulmonar este o afecţiune anatomopatologică ce se caracterizează printr-o crestere a celulelor maligne sau benigne la nivelul unui plămân sau al ambilor plămâni, la nivelul bronhilor sau al alveolelor pulmonare. Celulele canceroase, prin tromboză şi embolirea căilor respiratorii, cauzează şi duc la incapacitatea plămânilor de a face faţă schimbului de gaze (oxigen / dioxid de carbon).

Rapoartele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii relevă o situaţie gravă. Cancerul pulmonar este responsabil pentru aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial, provocând peste 1,6 milioane de decese în fiecare an. Mai corect spus, cancerul pulmonar provoacă mai multe decese decât cancerul de sân, colon și cancerul de prostată la un loc în întreagă lume.

Statistic, la fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare de cancer pulmonar, conform organizației Lung Cancer Europe.

Principalele semne care ar trebui să-i pună pe gânduri pe oameni şi să-i trimită la medic sunt tusea persistentă, tuse cu sânge, respiraţie şuierătoare sau dificultăţi de respiraţie.

Dacă aceste simptome sunt asociate cu scădere în greutate, febră, hipocratism la unghiile de la mâini, oboseală, dureri în piept, dureri ale oaselor, dificultăţi de înghiţire, prezenţa la medic nu mai trebuie întârziată.

Specialiştii spun că atunci când cancerul se dezvoltă în calea respiratorie, acesta poate bloca fluxul de aer, provocând dificultăţi de respiraţie şi duce la acumularea de secreţii în spatele blocajului, pacientul fiind predispus la pneumonie.

Însă apetitul scăzut, scăderea în greutate, febră, oboseala  nu sunt semne specifice. În momentul în care simptomele sunt prezente, de cele mai multe ori, cancerul este deja răspândit organism.

Boala începe să se manifeste când deja este într-un stadiu avansat, astfel încât tratamentul curativ nu este posibil în aproximativ 90% din cazuri

Cum se răspândeşte cancerul pulmonar

Zonele frecvente de răspândire sunt creierul, oasele, glandele suprarenale, celălalt plămân, ficatul, pericardul şi rinichii. Aproximativ 10 % dintre persoanele cu cancer pulmonar nu prezintă niciun simptom în momentul diagnosticării. Aceste tipuri de cancere sunt descoperite întâmplător în timpul unei radiografii toracice de rutină.

Cauzele producerii cancerului pulmonar

Vârsta medie a unui pacient diagnosticat cu cancer pulmonar este de 60-70 de ani, Aproximativ 66% din pacienți au peste 65 ani, și mai puțin de 2% sunt mai tineri decât 45 de ani.

Dintre toate cancerele, cancerul pulmonar are cea mai mică rata de supraviețuire la 5 ani.

Fumatul – principala cauză a cancerului pulmonar

Fumatul este cauza principala ă cancerului pulmonar, fiind răspunzător pentru peste 80% din toate cazurile.

În țările dezvoltate, ca urmare a politicilor privind fumatul, s-a observat o scădere la bărbați și o menținere în platou la femei a prevalenței. Fumatul rămâne factorul etiologic principal incriminat pentru 90% dintre cazurile de cancer pulmonar.

Studii recente sugerează că, aproximativ o treime din cazurile de cancer nou descoperite ar putea fi evitate prin eliminarea sau reducerea expunerii la factorii carcinogeni cunoscuți. Deși au fost implementate o serie de intervenții asupra stilului de viață care s-au dovedit eficiente, atenția se îndreaptă în primul rând asupra prevenției primare.

Poţi să faci cancer şi dacă te-ai lăsat de fumat

Statisticile mai arată că şi cei care s-au lăsat de fumant pot face cancer pulmonar. De altfel, rapoartele OMS arată că dintre persoanele diagnosticate, se estimează că 40% sunt fumători activi, 45% sunt foști fumători, iar 15% nu au fumat niciodată.

Medicii arată că cele mai multe cazuri de cancer au ca principală cauză fumatul. Fumul de țigară conține mai mult de 60 de substanțe toxice diferite, cunoscute a fi carcinogene (producătoare de cancer). Nicotina, cea mai cunoscută dintre ele pare să deprime răspunsul sistemului imunitar la proliferarea celulelor canceroase în organism. 

Fumatul pasiv este reprezentat de expunerea frecventa la fumul emanat de alte persoane. Cercetările au demonstrat că femeile nefumătoare care împart casa cu un partener fumător au șanse cu 25% mai mari să dezvolte cancer prin comparație cu cele care au un partener nefumător.

Însă pentru cei 15% dintre pacienți care nu au fumat, alti factori risc posibili pentru cancerul pulmonar pot fi poluanții interiori, cum ar fi radonul sau fumul de cărbune, expunerea la azbest și alti agenți cancerigeni (praf de lemn, vapori de sudura, arsenic, metale industriale, beriliu și crom), poluarea aerului sau antecedentele familiale de cancer pulmonar.

Cancerul pulmonar poate fi vindecat

Dinc auza faptului că simptomele apar târziu, în aproape 90% pacienţii nu mai pot fi operaţi.

Însă medicii spun că această boală poate fi vindecată, dacă este depistată din timp

Florina Cercel a murit de cancer pulmonar

Florina Cercel a părăsit marţi dimineaţă pentru totdeauna scena vieţii. Actriţa a murit acasă, înconjurată familie. S-a stins la 76 de ani în urma unei boli necruţătoare. Surse medicale spun că doamna scenei româneşti suferea de cancer pulmonar, dar nu a vrut să facă publice problemele ei de sănătate.

Cancerul pulmonar i-a ucis şi soţul, Ioan Perian, un fost medic din Timişoara. El a făcut boala fără să fie fumător. S-a stins după opt luni, lăsând-o văduvă pe Florina Cercel.

Aproape 30 de români mor, în fiecare zi, de cancer pulmonar

Statisticile Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România arată că  50.902 români mor în fiecare an de cancer, ceea ce înseamnă o medie de 140 de români zilnic, din cauza diagnosticării în stadii avansate a bolii. Decesele prin cancer s-au dublat în România din 2009 până anul trecut. Lipsa programelor de screening și informare sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului. 83.461 de noi cazuri de cancer s-au înregistrat în anul 2018 în România.

Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar este cel mai agresiv tip de cancer, avansează rapid şi provoacă cele mai multe decese. Ca şi în cazul altor tipuri de cancere şi cel de plămâni este depistat cel mai adesea în faze avansate de boală, când intervenţia chirurgicală nu mai este posibilă. În fiecare an, în România, sunt depistate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar. 28 de români mor în fiecare zi din pricina acestei boli.

Mai multe