Care sunt simptomele gripei. Cum poate fi prevenită îmbolnăvirea
Virusul gripal a provocat patru decese de la începutul sezonului rece, iar ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, spune că nu se poate vorbi despre o epidemie. Anul trecut, vârful sezonului gripei a fost în februarie. Uite care sunt simptomele gripei!
Prima victimă din acest sezon de gripă a fost un bărbat de 53 de ani din judeţul Galaţi, care suferea de boli cardiovasculare şi nu fusese vaccinat antigripal. O femeie tot din Galaţi a murit la 51 de ani din cauza gripei, dar avea şi multiple afecţiuni printre care obezitate morbidă şi hipertensiune şi nu fusese vaccinată. O altă victimă este un bărbat de 32 de ani din Arad, care a murit la Spitalul Judeţean Timişoara, în urma complicaţiilor apărute la nivelul plămânilor, din cauza gripei. În colectivitatea în care lucra au fost mai multe cazuri de probleme respiratorii, dar el a avut cele mai grave simptome, scrie adevarul.ro.
Al patrulea deces de gripă, la Târgu Mureș
Sorina Pintea a precizat marţi seară (8 ianuarie) că al patrulea deces provocat de gripă a fost consemnat în Târgu Mureş. Ministrul încurajează populaţia din grupele de risc să îşi facă vaccinul antigripal, deoarece se aşteaptă la o circulaţie mai intensă a acestui virus.
”Aş încuraja populaţia din grupele cu risc să meargă la medicul de familie să se vaccineze. Să nu uităm că anul trecut perioada de vârf a fost luna februarie, deci ne aşteptăm la o circulaţie mai intensă a virusului gripal. În acest moment sunt doar focare sporadice, este Bucureştiul, vestul ţării", a punctat ministrul, citată de aceeași sursă.
Gripa debutează brusc şi violent, se transmite prin strănut sau tuse. Simptomele apar în general între 1 şi 4 zile de la expunerea la virus şi durează între 5 şi 7 zile. Principalele simptome ale gripei:
- Febra, de 39 - 40 de grade, poate dura până la 5 zile şi este deseori însoţită de stări de oboseală, frisoane, dureri puternice de cap, senzaţie de usturime a ochilor şi roşu în gât.
- Tusea uscată este prezentă şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome.
- Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii.
- Dureri abdominale şi ale oaselor.
- Stări de greaţă şi vomă care, în cazuri grave, pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale.
Diferenţe între gripă şi răceală
- Gripa sezonieră este cauzată de virusuri umane gripale care infectează căile respiratorii, respectiv nas, gât, bronhii şi uneori plămâni. Cei care se îmbolnăvesc de gripă au, pe lângă febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.
- În cazul virozei respiratorii, alta decât gripa, debutul bolii este mai lent, e însoţit de usturimi în gât, nas înfundat şi dureri de cap.
- În cazul gripei, debutul bolii este brusc. În ceea ce priveşte temperatura corpului, în cazul gripei aceasta depăşeşte 38 de grade, iar în cazul răcelii bolnavii nu au temperatură, ci stări febrile. Complicaţiile gripei pot include pneumonie, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor cronice deja existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astmul sau diabetul, spun specialiştii.
Cum poate fi prevenită gripa
- În afară de vaccinare, care este cea mai eficientă măsură de prevenire a gripei, medicii afirmă că există o serie de reguli care, dacă sunt respectate, pot duce la limitarea răspândirii gripei.
- Oamenii sunt sfătuiţi să se spele pe mâini în mod regulat cu apă şi săpun, să îşi acopere gura şi nasul cu un şerveţel atunci când strănută, apoi să îl acopere şi să îl arunce.
- Alimentaţia adecvată şi consumul de legume şi fructe sunt foarte importante, la fel şi consumul de lichide, în special ceaiuri cu lămâie, apreciază specialiştii.
- SURSA: adevarul.ro